Wie leert je over daten met jongens als de biologieleraar niet veel verder komt dan een lullig kwartiertje met een komkommer en een condoom? Calvin (17) uit Maarssen vertelt over liefde, seks en het her- en verkennen van zijn grenzen.
“Toen ik voor het eerst seks had met een jongen was ik nog niet uit de kast. Het was heel leuk met hem, tot ik het uitmaakte. Hij woonde zelfstandig onder begeleiding in Limburg, dus ik ben in die tijd heel veel op en neer gereisd. Na een maand of negen was ik op hem uitgekeken en toen ik het uitmaakte, ging het helemaal mis. Hij flipte compleet. Uiteindelijk heb ik mijn ouders verteld hoe het zat en is mijn vader mee geweest om mijn spullen op te halen. Daarna heeft hij me nog zeven maanden gestalkt. Iedere dag belde hij me helemaal plat. Inmiddels zit hij in de jeugdgevangenis en heb ik een nieuwe, lieve vriend gevonden, waarmee ik lekker saai samen op de bank Netflix kan kijken. Heerlijk.
Rond mijn negende begon ik al gevoelens voor jongens te krijgen en toen ik een jaar of 14 was, heb ik een paar datingapps geïnstalleerd – ik deed gewoon of ik 18 was. Voor ik het wist, was ik druk aan het daten via Tinder en Grindr. Daarbij ben ik niet altijd even voorzichtig geweest. Achteraf heb ik weleens gedacht: oef, dit had best verkeerd af kunnen lopen. Ik heb weleens situaties meegemaakt waarbij ik een onbestemd gevoel in mijn maag had. Meestal verzon ik dan een smoesje om ertussenuit te kunnen knijpen. Dat mijn moeder had geappt dat ik zo snel mogelijk naar huis moest komen of zo.
"In de kroeg zei iemand me dat ik prima poppers kon gebruiken om me te beschermen tegen hiv"
Voordat ik voor het eerst seks had, heb ik de meeste informatie bij elkaar gegoogeld: hoe het allemaal werkt, hoe ik het pijnloos doe. Ik was immers nog niet out. Het meeste leerde ik daarbij echt niet tijdens de seksuele voorlichting op school. Daar bleef het bij wat gepiel met een komkommer en een condoom. Zelfs over heteroseks wist ik bar weinig. Mijn moeder heeft me laatst, toen ik ernaar vroeg, in geuren en kleuren uitgelegd hoe de vork in de steel zit, tijdens een etentje in het restaurant waar ik werk. Mijn collega’s dachten echt: what the hell is happening?
Voor soa’s en hiv ben ik niet zo bang; ik doe genoeg om me te beschermen. Ik heb me al vrij jong laten inenten tegen hepatitis B, alle drie de prikken zijn binnen. Eén keer in de drie maanden ga ik daarbij naar het ziekenhuis voor een soatest. Ik doe het veilig, maar je weet nooit wat er door de beveiliging heen glipt. Alleen voor hiv ben ik soms nog een beetje bang. Ik weet dat je er een gezond leven mee kunt leiden, maar als je het oploopt, ben je wel de sjaak. Je hebt het toch de rest van je leven.
Je goed voorbereiden op seks is extreem belangrijk. Mensen hebben me echt de vreemdste dingen proberen wijs te maken. Zo zei iemand me in de kroeg ooit dat je prima poppers kon gebruiken om je te beschermen tegen hiv. Dat heb ik hem ten strengste afgeraden. Bij sommige termen had ik eerst wel mijn vraagtekens. Top, bottom en versa, bijvoorbeeld. Ik had geen flauw idee wat die woorden betekenden. Mijn beste vriendin heeft het me uiteindelijk uitgelegd, die wist er verdacht veel van af. Je leest tegenwoordig ook steeds meer over verschillende genders en zo, daar ben ik ook nog niet zo van op de hoogte. Er zijn inmiddels geloof ik wel 26 letters in het LHBT-alfabet. Soms zou ik er best een gidsje bij kunnen gebruiken.”
Fotografie: Ernst Coppejans / Grooming: Emma Blok
Voor meer informatie en tips over seks en dating met mannen en het voorkomen van soa’s en hiv, ga naar www.mantotman.nl of naar Sense.info.