Door het hele land dragen leerlingen op het voortgezet onderwijs en het mbo paars om te laten zien dat ze oké zijn met álle genders en seksuele oriëntaties. 2018 is het negende jaar dat Paarse Vrijdag wordt georganiseerd en heeft als thema ‘4 de liefde’.
Elk jaar vindt op de tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag plaats. Dit landelijke evenement wordt georganiseerd door COC’s GSA-netwerk (Gender & Sexuality Alliance). Scholen met een GSA moedigen leerlingen en docenten aan om op Paarse Vrijdag paars te dragen om te laten zien dat ze oké zijn met alle genders en seksuele oriëntaties.
Scholen kunnen een actiepakket aanvragen waarmee zij de hele school paars kunnen kleuren, inclusief de 500.000 iconische paarse polsbandjes.
Eerste Paarse Vrijdag
De eerste Paarse Vrijdag werd georganiseerd in 2010, waar leerlingen op 150 middelbare scholen aan meededen. Dit jaar wordt Paarse Vrijdag op bijna 900 scholen (inclusief mbo’s) georganiseerd.
COC Nederland en Columbia University hebben uit hun onderzoek geconcludeerd dat Paarse Vrijdag nog steeds hard nodig is op scholen. Zij onderzochten ervaringen van LHBTQ-leerlingen op middelbare scholen. Het onderzoek geeft een beeld van de positie van LHBTQ-leerlingen en van wat werkt om van scholen een veilige plek te maken waar alle leerlingen zich prettig voelen. De resultaten van dit onderzoek zijn donderdagavond bekendgemaakt.
4 de liefde
Paarse Vrijdag 2018 staat in het thema van ‘4 de liefde’. In de pauzes worden paarse pauzeparty’s gehouden waar paarse suikerspinnen en cupcakes worden uitgedeeld. Daarnaast wordt er door de GSA aan alle leerlingen les gegeven over gender- en seksuele diversiteit.
GSA Netwerk
Een GSA is een groep scholieren die zich inzet voor LHBTQ’s op school. Zij staan ervoor dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn zonder zich te hoeven schamen of verantwoording af te moeten leggen. Zo bedenken zij acties en nemen deel aan nationale acties zoals Paarse Vrijdag. Meer informatie over GSA-netwerken vind je op www.gsanetwerk.nl.
Robbe van 12 over zijn coming-out
Vandaag verschijnen er natuurlijk veel coming-out verhalen op social media. Een daarvan is wel heel erg lief: de 12-jarige Robbe kwam gisteravond uit de kast bij zijn ouders en praat daarover op de radio met Winfried Baijens.