Marcel Karussell werd eind vorig jaar benoemd tot Mr. Gay Germany. Zijn grootste ambitie: zorgen dat de regels omtrent bloeddonatie voor homo's worden aangepast.
We maakten al even kennis met Marcel tijdens onze reis naar Duitsland. In datzelfde jaar deed hij mee aan de Mr. Gay Germany verkiezing. “Toen ik besloot mee te doen aan de verkiezing studeerde ik nog. Ik vond het een mooie kans om mezelf uit te dagen en meer van de wereld te zien. Daarnaast wilde ik wat terug doen voor mijn gemeenschap.”
Marcel groeide op in Wiesbaden, een klein stadje in het zuiden van Duitsland. Conservatief en bekrompen, zoals hij het zelf noemt. “Ik verhuisde naar Berlijn omdat ik me niet fijn voelde in Wiesbaden. Als ik tegenwoordig mijn ouders bezoek, krijg ik meteen vervelende reacties. Ze vinden mijn kleren raar en keuren mijn gedrag af. Zelfs nu ik meer zelfvertrouwen heb, ben ik altijd weer blij als ik terug ben in Berlijn.”
“Berlijn is er voor iedereen. De gemeenschap heeft me hier heel veel gegeven. Ik durf meer mezelf te zijn en heb meer zelfvertrouwen. Daarom wil ik iets terug doen.” Hij besloot mee te doen aan de Mr. Gay Germany-verkiezing en won die in december. “Ik heb 60 duizend volgers op Instagram. Ik wilde niet langer alleen bekend staan om de selfies. Voorheen plaatste ik nooit posts over politiek of over mijn mening: ik was bang mensen teleur te stellen en een verkeerde mening te hebben. Dat maakt me nu niet meer uit. Ik vind het belangrijk mijn mening te geven en te laten zien waar ik voor sta.”
Marcel startte de hashtag #blutsbruder om aandacht te vragen voor bloeddonatie door homo’s. “In Duitsland mogen mannen die seks hebben met mannen sinds 2017 bloed doneren, maar alleen als ze eerst 12 maanden geen seks hebben gehad. Dat vind ik absurd en pure discriminatie. Heel erg ouderwets.”
In Nederland werd onlangs besloten dat mannen die seks hebben met mannen niet twaalf, maar vier maanden voor donatie geen seks mogen hebben. Marcel is blij dat te horen. “Dat is heel goed. Ik snap die vier maanden ook wel. Als je in Duitsland vier maanden veel seks hebt gehad, mag je ook geen bloed doneren. Of je nu seks hebt gehad met mannen of vrouwen.”
Volgens Marcel moet er gekeken worden naar je seksuele activiteit, niet naar op wie of wat je valt. “Het gaat niet om de tijd, het gaat om je seksuele gedrag. Als je onveilige seks hebt, mag je geen bloed doneren. Als je geen onveilige seks hebt, dan wel. Dáár moeten ze naar kijken, niet naar je geaardheid.”
Sinds twee jaar mogen koppels van hetzelfde geslacht trouwen in Duitsland. Iets waar Marcel heel erg blij mee is. “We waren een van de laatste landen in West-Europa. Duitsland is vaak erg traag. Maar we zijn er nog niet. Ik wil samen met mijn partner graag binnen vijf jaar een baby adopteren. Homokoppels mogen dat nu al, maar het is een erg moeizaam proces. Het zou goed zijn als daar verandering in komt.”
Fotografie: Peter van der Wal