Bijna een jaar geleden sprak de Gezondheidsraad zich positief uit over het gebruik van pre-expositie profylaxe (PrEP), het medicijn ter voorkoming van nieuwe hiv-besmettingen. In Nederland zijn er sinds die uitspraak desondanks ruim 600 nieuwe hiv-besmettingen bijgekomen.

Toegang beperkt
Veel artsen zijn nog onbekend of zelfs terughoudend met het voorschrijven van PrEP en GGD’s kampen met wachttijden en capaciteitsproblemen. Daardoor is PrEP nog steeds niet beschikbaar voor een grote groep mensen. Volgens de Amsterdamse apotheker Hans Smit duurt het veel te lang en is de toegang tot PrEP-zorg nog altijd te beperkt. Samen met collega-apothekers Laurens Maussen, Rosalie Zieck en de artsen Amit Atwal (One Day Clinic) en Ashis Brahma (GGD) hebben zij de handen ineengeslagen om PrEP in het hele land beschikbaar te maken tegen een betaalbare prijs. Hiertoe is de stichting PrEP Direct opgericht, onder voorzitterschap van Oscar Hammerstein.

Van 500 euro naar 29 euro per maand
Sinds 2016 is er een richtlijn voor artsen om PrEP voor te schrijven. Dankzij apotheker Hans Smit en de belangenorganisatie PrEPNu is sinds 2017 de prijs voor het generieke medicijn (emtricitabine/tenofovirdisoproxil) gedaald van 500 euro naar 29 euro voor 30 tabletten per maand. “Het is een medische doorbraak dat we de verspreiding van hiv kunnen stoppen door het gebruik van slechts één tablet per dag. Wij zijn dan ook verbaasd dat PrEP in Nederland nog steeds niet voor iedereen beschikbaar is. We kunnen niet blijven wachten en toezien dat er elke dag twee mensen onnodig besmet raken met hiv”, aldus apotheker Smit.

Capaciteitsprobleem
In de zomer van 2018 kwam de toezegging van minister Bruno Bruins (medische zorg) dat PrEP in 2019 in onderzoeksverband beschikbaar zou komen voor 6.500 mannen die seks hebben met mannen (MSM). Zij zouden terecht kunnen bij vijf tot acht van de 25 GGD regio’s in Nederland. Deze plannen zijn voorlopig uitgesteld tot het najaar van 2019. Volgens GGD-arts Seksuele Gezondheid bij de GGD, Ashis Brahma, is er een tijdelijk tekort aan financiering en medisch personeel voor deze extra taken bij de GGD, zeker in de regio’s buiten de randstad. Ook met het geld van de minister zullen de GGD’s de vraag naar PrEP niet geheel het hoofd kunnen bieden. Er zullen dus mensen buiten de boot vallen. Die mensen moeten ergens terecht kunnen.

Stichting PrEP Direct
De stichting PrEP Direct, voorgezeten door Oscar Hammerstein, neemt daarom zelf het heft in handen, met als doelstelling het aantal nieuwe hiv-besmettingen te laten dalen tot nul. Dit wil zij bereiken door het samenbrengen van betrouwbare zorgverleners. Op de website van PrEP Direct kan iedereen terecht met vragen over PrEP, word je geholpen met het bestellen van PrEP en het doen van de benodigde bloedtesten. Door deze samenwerking wil de stichting veilig, snel en betrouwbaar PrEP beschikbaar maken voor iedereen in heel Nederland, tegen de laagst mogelijke prijs.

Kijk op PrEP-Direct.nl.