Ze is pas zeventien jaar, maar Anne Glerum heeft nu al een boek geschreven over homoseksualiteit in de twintigste eeuw. In haar boek, Mijn sterfelijke illusie - Een historische roman over homoseksualiteit in de twintigste eeuw, wordt beschreven hoe het is om gay te zijn in 1926. Vandaag tipt Anne ons 5 queer boeken.
John Boyne - Wat het hart verwoest
Het trieste doch mooie levensverhaal van een homoseksuele man die opgroeit in Ierland in de jaren zestig. Er wordt een sterk portret weergegeven van de rol van de katholieke kerk in Ierland en de moeilijkheden die dit voor homoseksuelen met zich meebracht. Het is in een simpele stijl met een poëtische onderlaag geschreven, waardoor het boek zich makkelijk laat weglezen. Cynische humor wordt gecombineerd met emotionele momenten.
J.M. Meulenhoff - 608 pagina’s
Harry Mulisch - Twee Vrouwen
Een prachtige klassieker uit de Nederlandse literatuur uit het oeuvre van Mulisch. Het verhaal volgt museumconservator Laura die verliefd wordt op de jonge kapster Sylvia. Als lezer word je steeds verder in de romance getrokken totdat een enorme plottwist de inslag van het verhaal radicaal verandert. Passie, liefde, haat en verdriet worden op een heerlijke manier gecombineerd tot een schouwspel wat geen enkele lezer kan weerstaan.
De Bezige Bij - 140 pagina’s
David Ebershoff - The Danish Girl
Ik ben dit boek gaan lezen nadat ik de film had gezien en het verhaal was nog beter dan verwacht. De roman is gebaseerd op het dagboek van Lili Elbe, naar verluidt de eerste transseksueel die een geslachtsoperatie onderging. Het bijzondere liefdesverhaal van Lili en Gerda is iets dat iedereen zou moeten kennen. Het boek stelt de prangende vraag: wat doe je als de persoon die je liefhebt, verandert in iemand anders? Een buitengewoon verhaal over twee excentrieke zielen die zichzelf en elkaar proberen te redden.
Orion Publishing Co - 336 pagina’s
David Levithan - Boy meets boy
Waar de meeste boeken over homoseksualiteit beladen zijn, is Boy meets boy een lief verhaal over een homoseksuele tiener. Het is een typische ‘high-school romance’, met een relaxte sfeer en een leuke verhaallijn. Ook geeft de schrijver veel stof tot nadenken door te schrijven over een wereld waar homofobie nooit voorkomt en hij laat de lezer inzien dat er zeker nog stappen te zetten zijn op het gebied van acceptatie. Een geweldig boek om mee te nemen op vakantie!
Random House Usa Inc - 185 pagina’s
Donna Tart - The secret history
Dit is mijn favoriete boek, en ik heb hem dan ook al een keer of zes gelezen. De ethische dilemma’s en filosofische vraagstukken die gepostuleerd worden leiden geenszins af van de spannende verhaallijn. Elk van de hoofdpersonages is op zijn eigen manier bezig met een morbide zoektocht naar schoonheid, die ze uiteindelijk met te veel moeten bekopen. Een geweldige roman waarin homoseksualiteit aan de orde komt.
Donna Tartt - 640 pagina’s