Malta staat fier bovenaan de Rainbow Europe 2019-index. Winq vloog met Eliza was here naar Malta en ging in gesprek met mister Malta Pride Clayton Mercieca om erachter te komen hoe dat kan.
Clayton Mercieca is communitymanager van ARC (Allied Rainbow Communities) op Malta en organiseert vanuit die hoedanigheid in de tweede week van september weer Malta Pride. Eigenlijk is hij bijna de enige ‘professionele gay’ op het eiland; ARC verbindt alle organisaties en hij is daar de enige met een betaalde baan.
Jij hebt het maar gemakkelijk: alles is hier goed geregeld!
“Dat dacht je… Ik verzet hemel en aarde om de LHBTQ-boel hier een beetje in beweging te krijgen. Want Malta behoort weliswaar volgens ILGA tot de homovriendelijkste landen van Europa, maar in het dagelijkse leven merk je daar niet altijd evenveel van. Zo is er maar één gayclub op Malta en die afficheert zich vooral als mannenbar en is dus niet inclusief. Maar wij organiseren twee keer per maand een thema-event, vaak een talk gevolgd door een borrel. Daar komen steeds vijftig tot honderd mensen op af.”
Pride is ook op Malta het grootste event?
“Nou, in 2004 begon dat ook met minder dan honderd bezoekers... Het werd ieder jaar wel een beetje drukker maar echt meer dan vijfhonderd mensen zag je niet. Dat veranderde toen in 2014 de nieuwe regering kwam. Pride was ineens niet meer enkel een boze optocht, maar er was nu ook ruimte voor andere activiteiten en feesten. Ieder jaar doen we weer iets nieuws: vorig jaar deden we een drag lip sync en dit jaar staat er een fashion night op de agenda. Met goed resultaat: in 2018 kwamen er 4.500 mensenop Pride af en dit jaar verwachten wij 6.000 mensen. In 2023 willen wij in de hoofdstad Valletta Europride organiseren. Volgend jaar moeten we het bij de bidding tegen onder meer Rotterdam opnemen.”
Zorgt de overheid een beetje goed voor jou?
“Onze inkomsten komen voornamelijk van pride-sponsoren zoals Vodafone en twee nieuwszenders die ons een beetje bijstaan. Wij krijgen geen financiële overheidssteun. Zou ik ook niet willen, omdat je dan niet meer vrij en kritisch kunt reageren. Sinds 2014 is de Malta Labour Party aan de macht en die is vrijdenkend en vooral enorm pro-gay. Maar dat kan zomaar veranderen natuurlijk. Bovendien is er ook nu nog genoeg om aan te werken: zo is de behandeling van hiv nog erg verouderd – veel artsen schrijven nog een ouderwets regime van zes pillen per dag voor – en zijn er natuurlijk de onontkoombare rechtsextremisten voor wie je op je hoede moet zijn. Daarnaast moet dit land het hebben van toerisme, maar er zijn te weinig Maltezers om die grote stroom bezoekers te kunnen voorzien van alles wat zij verwachten en dus werken hier veel migranten in de hospitality. Die brengen hun eigen culturele waarden mee en zijn vaak homofoob. Je zou denken dat de overheid door middel van onderwijs, begrip voor de LHBTQ-thema’s zou vragen, maar niets is minder waar.”
Lees ook: Winq gaat op reis naar het meest homovriendelijke land van Europa
Wil je zelf naar Malta? Neem eens een kijkje op gaymalta.com en Eliza was here.