Twee Amerikaanse taalwetenschappers onderzochten wat een genderneutrale taalhervorming nu precies in gang zet. In 2015 werd in Zweden het woord ‘hen’ officieel toegevoegd aan de taal, dat bestaat naast ‘han’ of ‘hon’, hij of zij in het Nederland.

Minder masculien
In het vakblad PNAS schrijven de onderzoekers dat de invoering van ‘hen’ Zweden minder masculien heeft gemaakt en toleranter richting seksuele minderheden. Dat kan overigens meerdere oorzaken hebben. Alleen al de discussie over de invoering van het genderneutrale voornaamwoord kan veel Zweden aan het denken hebben gezet over sekseongelijkheid.

Daarnaast kan de ontwikkeling van een meer seksegelijk Zweden ook een sociale ontwikkeling zijn, waarvan taal een uiting is en niet de oorzaak.

Automatisme
Uit een onderzoek met getekende figuurtjes die zowel man als vrouw konden zijn, moesten ze namen verzinnen voor de hoofdpersonen. Hieruit bleek dat genderneutraliteit bij de Zweden die deelnamen aan het onderzoek een automatisme was geworden.

Volgens de onderzoekers is hiermee aangetoond hoeveel effect taal kan hebben op seksegelijkheid en tolerantie jegens homo’s, lesbiennes en transgenders. Woordkeuze kan een samenleving veranderen.

Bron: Trouw / Coverbeeld: Creative Commons