Nederland is een pride rijker: eind augustus wordt in Zwolle tijdens een vierdaags evenement aandacht gevraagd voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en emancipatie van LHBTQ’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. We spraken met organisator Niek lá Mon.
Hoe is het initiatief genomen om in Zwolle een pride te organiseren?
“Twee jaar geleden dienden we een aanvraag in om in 2020 Roze Zaterdag naar Zwolle te halen. Helaas werd de aanvraag toegekend aan de stad Leeuwarden. Maar we hadden zo’n mooi plan liggen, dat we samen met de gemeente en provincie hebben gekeken of we niet alsnog iets konden organiseren, misschien zelfs al in 2019. Zwolle is een heel kleine community, iedereen kent elkaar, dus we konden snel schakelen. Zo werd Zwolle Pride een feit.”
Krijgen jullie veel medewerking van de gemeente?
“Ja, we worden door de gemeente Zwolle goed ondersteund op allerlei gebieden, van vergunningen tot advies, noem maar op. Daarnaast vond de provincie Overijssel dit een heel mooi initiatief om hun status als regenboogprovincie kracht bij te zetten.”
Is een pride in Overijssel ‘nodig’? Of wordt het meer een evenement om te vieren dat de LHBTQ-emancipatie in Overijssel juist wel goed zit?
“Het is echt nog wel nodig. Uit onderzoek blijkt dat Overijssel samen met Gelderland onder jongeren het laagst scoort op het gebied van acceptatie van LHBTQ’s. We moeten er dus echt wel aan gaan trekken. Niet alleen op bestuurlijk gebied, maar ook op scholen en bij andere instanties. Je ziet dat veel leden van onze gemeenschap naar de Randstad trekken, maar dat zou natuurlijk niet nodig hoeven zijn. Het is belangrijk dat Zwolle als regio laat zien dat we heel tolerant zijn, en dat iedereen hier welkom is en zichzelf kan zijn. We noemen het evenement expres geen ‘gay pride’, want we willen inclusiviteit uitstralen. Daar horen hetero’s ook bij. Dus eigenlijk is Zwolle Pride een liefdesfestival, om het zo maar even te noemen, maar wel met een heel duidelijke boodschap: emancipatie en acceptatie voor de LHBTQ-gemeenschap.”
“Het is belangrijk dat Zwolle als regio laat zien dat we heel tolerant zijn, en dat iedereen hier welkom is en zichzelf kan zijn”
Wat staat er zoal op het programma?
“Natuurlijk veel feesten, want we moeten ook onze vrijheid kunnen vieren. Daarnaast hebben we foto-exposities in samenwerking met studenten van de kunstacademie. Er is een lezing over homovervolging in de Tweede Wereldoorlog, een transgenderrendez-vous, er zijn diverse activiteiten die een brug slaan naar de sportwereld, kunst-, dans- en filmvoorstellingen, we doen een roze middag in de twee verzorgingstehuizen in de stad, een pride-symposium over diversiteit op de werkvloer, eigenlijk te veel om op te noemen. We weten dat niet iedereen houdt van feesten, dus bieden we een heel uitgebreid programma.”
En voor de mensen die wél van een feestje houden?
“Na de officiële opening op donderdagavond hebben we een pride-bingo en kick-offparty. Op vrijdag kiezen we een Miss Travestie Overijssel, waarvan de winnaar in oktober doorgaat naar de landelijke finale in Rotterdam. We hebben op zaterdag de prideparade, een soort zomercarnaval door de historische binnenstad van Zwolle heen, met aansluitend een mainstage, waarop optredens van OG3NE, Barry Paf, Adlicious en Sieneke plaats zullen vinden, gepresenteerd door Mayday. Ook zullen twee vluchtelingen uit Libanon elkaar op de mainstage het jawoord geven. Na middernacht feesten we in poppodium Hedon nog tot in de late uurtjes door, met ook weer dj-sets van Barry Paf en Mayday, maar ook Jody Bernal en Kai Bertelsmann. Dus ook voor de partygangers is er genoeg te beleven!”
Het is voor de organisatie natuurlijk altijd hard werken op zo’n evenement, maar naar welk onderdeel kijk je zelf het meest uit?
“Nou, ik wil natuurlijk niks missen! Maar ik denk eerlijk gezegd dat ik er het meest naar uitkijk om de maandag na de pride terug te kunnen kijken op een geweldig evenement, haha. Ik hoop echt dat we bij de mainstage veel communities mogen verwelkomen, een mooie mix van mensen, zowel uit Zwolle als daarbuiten.”
Wordt Zwolle Pride een jaarlijks evenement, of hangt dat af van het succes van deze editie?
“Daarvoor zijn we natuurlijk ook afhankelijk van subsidies; dit jaar kregen we een aantal subsidies op grond van het feit dat Zwolle Pride een uniek en eenmalig evenement zou zijn. Dus het is nu nog moeilijk te zeggen, maar we zouden het tof vinden om iets blijvends te organiseren. Aan enthousiasme, zowel van het team als alle andere partijen die bij de organisatie betrokken zijn, is in ieder geval geen gebrek.”
Zwolle Pride vindt plaats van donderdag 29 augustus t/m zondag 1 september. Meer info vind je op www.zwollepride.nl.
Foto: Nienke Blank / Styling: Stef Smits