Reizen

5x Ervaringstoerisme Nieuw-Zeeland

27 september 2019, Edwin Reinerie, 2 minuten

Van Mordor tot aan Midden-Aarde: wie Nieuw-Zeeland – vooral bekend als backdrop van Lord of the Rings – bezoekt, koopt liever vast een wat grotere iCloud. Het land is domweg té Instagrammable.

Regenboog ónder de zeespiegel

Voor de kust van het – kleinere – noordeiland, liggen de Poor Knights-eilandjes. Naar verluidt zijn deze elf miljoen jaar oud en sinds 1820 worden er geen mensen meer op toegelaten. De natuur heeft er de vrije hand waardoor de bijna uitgestorven brughagedis hier nog gewoon kan blijven bestaan. De eilanden liggen in een subtropische golfstroom; de fauna die duikers en snorkelaars hier aantreffen doet allerminst onder voor de kleurrijke vissen in de tropische tank die de boardroom van de Shell headquarters siert. Ongetwijfeld is er ook een alleenstaande clownvisvader die op zoek gaat naar zijn zoon…

Wijze les voor een zeemermin

Napier, aan de oostkust van Nieuw-Zeeland, is ontstaan omdat captain Cook dit in 1769 een lekker plekje vond om een haven te bouwen. Veel later ontwikkelde de stad zich verder. Tot 3 februari 1931. Op die dag verwoestte een aardbeving bijna heel Napier. Bijkans onverstoorbaar bouwden de bewoners hun stad weer op. In de toen populaire art-decostijl. Intussen is Napier beroemd geworden om zijn vele art-decoarchitectuur én om de grote Jan van Gentpopulatie. Dat laatste vooral bij liefhebbers van de Jan van Gent. Volgens de Maorimythologie leefde in deze regio ooit een zeemeermin, genaamd Pania. Zij was verliefd geworden op een mens en schonk hem een zoon. Het liefste zou ze zelf ook mens worden. Dat trokken de andere zeemeerminnen niet en zij veranderden haar in een rif. Zure meiden toch, die zeemeerminnen.

Onthaastingsexcursie

Wie door Nieuw-Zeeland trekt en zich ook maar een heel klein beetje heeft voorbereid, heeft de beschikking over een auto. Een schitterende rit om te maken is van Reefton door het Victoria-bos naar Hanmer: de Lewis Pass. Deze bergroute kronkelt eerst door het regenwoud, waarna weidse landschapsuitzichten worden gecomplementeerd door een gebroederlijke tocht langs de Waiau-rivier. De weg draagt de naam van Henry Lewis die in 1860 er als eerste Europeaan over deze pas reed. Eigenlijk komt het de Maori toe om hun naam aan deze weg te verlenen – zij legden ’m al veel eerder aan.

Durfals laten zich met een vliegtuig boven op de gletsjer afzetten om deze vervolgens te voet deels af te dalen.

Uitglijder

Wie aan Nieuw-Zeeland denkt, associeert dit land meestal meteen met hoge temperaturen. Dat is bijna zo, maar er zijn spaarzame plekken te vinden die afwijken  van dit beeld. Het land beschikt bijvoorbeeld over een aantal ijskoude gletsjers – de langste is de Tasmangletsjer in het nationale park Aoraki. Durfals laten zich met een vliegtuig boven op de gletsjer afzetten om deze vervolgens te voet deels af te dalen. Deze jongen is 27 kilometer lang en 4 kilometer breed dus zonder gids een stukje gaan wandelen is absoluut af te raden. Op de Tasmangletsjer is de natuur in zijn zuiverste vorm te beleven. Nog wel tenminste, want ieder jaar wordt de gletsjer honderden meters korter en uiteindelijk zal ie helemaal verdwijnen en opgaan in het Tasmanmeer, waar hij nu ook in uitmondt.

Héél veel calamares

Hoofdstad Wellington herbergt het mooiste museum van het land: Te Papa Tongarewa; het nationale museum van Nieuw-Zeeland. Om meteen duidelijk te maken dat het land twee culturen heeft, die van de Maori en die van de Europese migranten, bestaat het museum uit twee afzonderlijke delen die in het hart samenkomen om te benadrukken dat beide culturen aan de bron staan van één ondeelbaar land. Een hotel van vijf verdiepingen moest plaatsmaken voor het museum – dat is opgetild en staat nu tweehonderd meter verderop. De grootste reuzeninktvis ter wereld (bijna 500 kilo) wordt in het museum tentoongesteld – helaas is ie overleden en kan hij niet wedijveren met octopus Paul die in Oberhausen het wereldkampioenschap voetbal van 2010 wist te voorspellen.

Dit is slechts een greep uit de vele activiteiten die je in Nieuw-Zeeland kunt ondernemen. Voor een echt bijzondere en gedenkwaardige reis buiten de gebaande paden, kun je terecht bij Travel Essence.

En vergeet je vliegschaamte: hiervoor heeft Travel Essence een mooie oplossing bedacht: de totale voetafdruk van de reis (het totaal aan klimaat-belastende factoren opgeteld) wordt gecompenseerd met een eigen CO2-reductieprogramma.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau