Bij What a Genderful World, de nieuwste tentoonstelling van het Wereldmuseum in Rotterdam, wordt gender op ontnuchterende wijze in een wereldse context geplaatst. En ja, daar mag ook bij worden gelachen.
Het vervagen, laat staan loslaten van de hokjes 'man' en 'vrouw' gaat gepaard met onnodig veel onrust. Het woord gender alleen al is genoeg om menig (cisgender hetero) persoon een diepe zucht te doen slaken.
Moedig en zeer prettig daarom dat het Wereldmuseum in Rotterdam er juist nu een grote expositie aan wijdt, What a Genderful World, waarbij gender op ontnuchterende wijze in een wereldse context wordt geplaatst.
Een voorbeeld: waar mannen in rokken in sommige landen een celstraf riskeren, zijn het op Fiji de politiemannen zelf die een rok dragen. Zo wordt al snel duidelijk: wat wij als typisch mannelijk of vrouwelijk zien, is grotendeels cultureel bepaald.
De tentoonstelling is verrassend interactief en komisch. Zo kun je je opgekropte frustratie botvieren op een gigantische taco- of aubergineboksbal en kan wie dat in deze #metoo-tijden nog aandurft een duikje nemen in een ballenbak vol borsten.
What a Genderful World is tot 6 februari 2022 te zien in het Wereldmuseum in Rotterdam. www.wereldmuseum.nl