ANNE+ is terug! Waar het eerste seizoen ging over de turbulente studententijd van de lesbische twintiger Anne, zien we haar in het nieuwe seizoen worstelen met het volwassen leven. We spraken Hanna van Vliet over haar bijzondere hoofdrol, de populariteit van de serie en de belangrijke thema’s die deze aankaart.
Allereerst: gefeliciteerd met het tweede seizoen! Ben je blij met het eindresultaat?
"Dankjewel. Ik ben heel blij en trots. Het is volgens mij in alles een rijkere versie van het eerste seizoen geworden.
Het eerste seizoen van ANNE+ bevatte al veel verschillende mensen en thema’s. Wat mocht volgens jullie dit keer echt niet ontbreken?
"Waar we heel blij mee zijn, is dat we meer tijd hebben gekregen. De afleveringen duren nu een stuk langer dan in het eerste seizoen. Daardoor kunnen we veel inclusiever zijn en veel meer verschillende soorten mensen laten zien. We proberen altijd heel genuanceerd te vertellen en een verhaal uit te diepen, maar nu we meer tijd hebben, is dat ook beter te realiseren. Er bestaat een nog zoveel breder beeld van wat een lesbisch leven zou kunnen zijn dan alleen wat je in het eerste seizoen hebt kunnen zien."
In de allereerste aflevering van seizoen 2 maken we kennis met Doris, een trans man midden in zijn transitie. Dat wordt echter niet heel nadrukkelijk besproken. Je ziet bijvoorbeeld wel dat hij hormooninjecties neemt, maar het verhaal focust meer op zijn relatieproblemen. Is dat typerend voor ANNE+?
"Dat denk en hoop ik wel ja. De acteur die Doris speelt [Flip Zonne Zuijderland. red] is zelf ook in transitie en Maud, de scenarioschrijver, heeft lang en veel met hem gesproken over hoe dit het best in beeld te brengen. Wat zou hij fijn vinden om te laten zien of om zelf te zien. Welke dingen moeten we wel of juist niet bespreken. Daarbij kwamen zij tot de conclusie dat het ook fijn is om iemand te laten zien die in transitie is en niet bij de genderpoli zit, maar gewoon in huiselijke sfeer. Dat dat onderdeel is van je leven en dat het niet per se altijd zo klinisch is. De monoloog die volgt over zijn relatieproblemen en het feit dat hij eigenlijk juist heel gelukkig is omdat hij eindelijk het lijf krijgt waar hij zo naar verlangt en geen zin heeft in relatiegedoe, is een mooi voorbeeld van laten zien dat iedereen worstelt met verschillende problemen en dat transgender zijn niet per definitie het grote probleem in je leven hoeft te zijn. Ik denk dat het belangrijk is om trans personen (ook) op die manier te representeren. Ik ben zelf niet trans, maar ik kan me voorstellen dat dat voor andere trans personen fijn is om te zien. Überhaupt natuurlijk representatie op televisie van deze groep.
De serie gaat ook over een bepaald vrouwbeeld. Dat is een onderwerp dat mij aan het hart gaat en dat ik vaak bij andere producties in Nederland best ingewikkeld vind. Dat is ook wel iets wat ANNE+ goed doet vind ik. Er bestaat zo’n breed beeld van wat vrouw-zijn is, en in onze serie zijn er gewoon letterlijk veel verschillende vrouwelijke personages, dat draagt sowieso bij aan een genuanceerder vrouwbeeld. Eigenlijk proberen we alle thema’s een beetje aan te pakken met een houding van: het is er gewoon. Dat is, denk ik, waar normalisering begint."
"Dat het eerste seizoen zo goed is ontvangen, bracht ook een bepaalde druk met zich mee"
Was dit seizoen makkelijker om te maken dan het eerste?
"Praktisch gezien zeker: er was meer geld en tijd. Maar het was ook wel heel erg spannend. Het eerste seizoen is heel goed ontvangen met bijna alleen maar lovende kritieken en het won prijzen over de hele wereld. Dat brengt een bepaalde druk en verwachting met zich mee. Maar ik denk dat we zoveel nieuwe dingen hebben ingebracht nu. We doen niet het concept van het eerste seizoen na. Er is zoveel nieuws te zien en te horen dat ik denk dat je als kijker niet bezig zult zijn met vergelijken."
Het karakter van Anne is op jou geschreven. Herken je daardoor veel van jezelf in Anne?
"Ik lijk niet echt op Anne, behalve qua uiterlijk [lacht]. Ik heb mijn leven iets meer op de rails dan Anne. Maar we hebben het door de jaren heen zo ontwikkeld met zijn drieën [Maud - scenarioschrijver, Valerie - regisseur – red.] dat ik wel kan zeggen dat ik het personage heel goed ken. Annes humor is een combinatie van die van Maud, Valerie en mij. De rol is heel realistisch geschreven, iets dat lang niet altijd zo is in Nederlandse series. Het is erg speelbaar, dus dat is erg leuk. Daarnaast krijg ik van Valerie, de regisseur, veel vrijheid om te improviseren. Ik denk dat de combinatie van onze werkstijlen ervoor zorgt dat het heel realistisch is."
De community achter ANNE+ is heel hecht. Fans willen graag een steentje bijdragen en zijn erg enthousiast. Hoe komt het dat mensen zich zo verbonden voelen denk je?
"Ik denk omdat er nog niet eerder zoiets was in Nederland. Er is weinig waarin je je als jonge queer kunt herkennen op televisie. We proberen het ook expres zo realistisch mogelijk te maken. Zo draaien we altijd op plekken waar we zelf ook heen zouden gaan. In dit seizoen zitten weer een paar clubscènes. Die wilden we heel graag in de NYX [queer club in Amsterdam – red.] draaien. Heel even leek dat niet te gaan lukken en was er sprake van dat we die scènes in een andere club zouden opnemen. Toen heeft de regisseur heel stellig gezegd: nee, dat doen we dus niet, want dat is een plek waar ikzelf niet heen zou gaan omdat ik daar lastig gevallen word. We kiezen er heel bewust voor om plekken te laten zien waar we zelf graag komen of waar de community zich mee verbonden voelt."
Op welk element van seizoen twee ben je het meest trots?
"Dat dit straks op televisie te zien is bij de NPO. Nu ik dit gesprek voer met jou, denk ik: zie je, het is heel belangrijk dat dit op televisie komt. Als ik dit als puber op televisie voorbij had zien komen destijds, gewoon op de NPO en niet weggestopt in een obscuur hoekje van het internet, dan had ik dat heel tof en fijn gevonden."
Wat zijn je dromen voor ANNE+?
"We hebben grote internationale ambities. Daar is een beginnetje mee gemaakt met onder andere de deelname van actrice Laura Gómez [bekend van o.a. Orange Is The New Black – red.] aan dit seizoen. De serie is ook al verkocht is aan Channel 4 in Engeland. Ik hoop dat dat met meer landen gaat gebeuren. Er is ook een klein opzetje geschreven in het seizoen zelf, over een eventueel vervolg met internationale strekking. Daar hinten we niet voor niets naar en dat zijn superspannende gedachten. We gaan zien wat dat ons allemaal gaat brengen."
Het tweede seizoen van ANNE+ telt acht afleveringen is vanaf 3 maart om 22.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. Het hele seizoen is vanaf 3 maart ook te bingen op NPO Start Plus.
LEES OOK: ANNE+ is een luchtige webserie over lesbiennes en dat is vrij uniek.
Coverbeeld en stills: Millstreet Films