In het Amsterdamse Ketelhuis zie je van 12 tot en met 22 maart de beste LHBTQ-gerelateerde films en documentaires tijdens de 23ste editie van de Roze Filmdagen. 140 in totaal, waaronder veel Nederlandse inzendingen. We vroegen festivaldirecteur Werner Borkes naar het aanbod en tippen vijf inzendingen van Nederlandse bodem.
Zijn er veel Nederlandse inzendingen dit jaar?
“Kwantitatief blijft het nog wat achter, maar de kwaliteit is, zeker de laatste jaren, alleen maar toegenomen. We willen naast de grote hoeveelheid internationale producties graag laten zien dat er in Nederland heel mooie LHBTQ producties worden gemaakt. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld zowel een programma met korte documentaires als een met korte fictie. Dit jaar zijn er 'slechts' twee korte Nederlandse fictiefilms, maar wel zeer fijne. Wat we wel veel zien is langere LHBTQ documentaires, dus het is niet zo gek dat er dit jaar maar liefst vier in première gaan. Drie lange en één korte."
Hoe doen die het internationaal gezien?
"Wij mogen als organisatie nu al acht jaar op rij een korte film nomineren voor de IRIS Prize LGBT+ Film Festival in Cardiff. De winnaar, gekozen uit 35 nominaties, mag voor 30.000 pond een nieuwe film maken. We mogen elke film inzenden die we willen, maar kiezen er het liefst voor om een Nederlandse inzending te nomineren, mits we van mening zijn dat deze zich kan meten aan de internationale competitie. Dat lukt tot nu toe elk jaar. 22 maart maken we onze inzending van dit jaar bekend."
Hieronder tippen we vast vijf inzendingen tijdens de 23ste Roze Filmdagen van Nederlandse makelij.
1: Vrankrix en het Amst€rdamse Rijk
Deze documentaire biedt een uniek en soms hilarisch inzicht in een ideologische subcultuur (ex-kraakpand Vrankrijk in Amsterdam), die moedig strijdt tegen de sluipende gentrificatie in de stad waar ze van houden. De strip Asterix en de Romeinse Lusthof is de inspiratiebron voor deze documentaire: het kleine Gallische dorpje dat omringd dreigt te raken door Romeinse hoogbouw met hotels, thermen, speelpaleizen en toeristen. De Amsterdamse binnenstad verandert in één grote geldmachine, maar de anarchistische queer gemeenschap Vrankrijk blijft moedig weerstand bieden tegen de hen omringende hebzucht.
2: Hola Yumbo
Hola Yumbo is een onderhoudend sociologisch portret van een uniek gay fenomeen; winkelcentrum Yumbo op het Spaanse eiland Gran Canaria, van oudsher een topattractie voor homo’s uit alle hoeken van Europa. En dat is opvallend. Want dit in 1982 gebouwde complex behoort tot een van de meest deprimerende en afzichtelijke winkelcentra van Europa. Hoe komt het dat juist homo’s naar deze betonnen jungle trekken en de Yumbo beschouwen als een magneet voor optimaal vertier?
3: De stad was van ons (première)
Deze film verhaalt over de culturele aardverschuiving die de lesbisch feministische beweging veroorzaakte in de jaren zeventig. Destijds was die beweging een drijvende kracht binnen het Nederlands feminisme. De beweging liep voorop in activisme en was verantwoordelijk voor het openen van vrouwencafés, boekhandels, tijdschriften, archieven en drukkerijen. Sommige initiatieven werden wereldwijd bekend, zoals Cinemien en Mama Cash.
4: Motta
In zijn nieuwe documentaire Motta portretteert regisseur Nish Gera de Braziliaanse bondagekunstenaar Fabio da Motta, die je aan het denken zet over fantasie, kink, provocatie en kunst. Verstrikt in bloemen, een getatoeëerde hand streelt een gezicht. Losgeknoopte touwen warrig op de vloer. Trillingen van pijn, rillingen van totale ontlading. Wat verlang je?
Lees ook ons interview met regisseur Nish Gera: "Kink is mooi en gezond."
5: ANNE+ (marathonvertoning)
Binge tijdens de Roze Filmdagen het gehele tweede seizoen van ANNE+ over het leven en de liefdes van Anne, een lesbische twintiger in Amsterdam. Waar het eerste seizoen ging over de turbulente studententijd van de lesbische twintiger Anne, zien we haar in het nieuwe seizoen worstelen met het volwassen leven. Ook duren de afleveringen van het nieuwe seizoen bijna dubbel zo lang als die van het eerste.
Lees ook ons interview met hoofdrolspeler Hanna van Vliet (Anne): "Het is heel belangrijk dat ANNE+ op televisie wordt uitgezonden”