“Dit is geen vrolijk nieuws, maar ik ben wel hoopvol”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Wat mij betreft is dit een aanmoediging voor regering en parlement: pak door en neem die wetten snel aan. We moeten en kunnen weer terug naar de kopgroep in Europa als het gaat om LHBTI-rechten!”

Inhaalslag

Om die inhaalslag te verwezenlijken, wijst COC Nederland erop dat LHBTI-rechten snel moeten worden verankerd in artikel 1 van de Grondwet. Dat grondwettelijk verbod wordt momenteel behandeld door de Tweede Kamer. Ook pleit het COC voor meer maatregelen om geweld tegen LHBTI’s aan te pakken, onder andere door straffen op discriminatoire delicten zwaarder te bestraffen.

LEES OOK: Waarom LHBTI-discriminatie in Nederland zelden wordt veroordeeld

Ook op het gebied van de rechten van trans en intersekse personen is winst te behalen. Zo pleiten COC en NNID (Nederlandse organisatie voor seksediversiteit) voor een verbod op onvrijwillige medische behandeling van intersekse kinderen. Met Transgender Netwerk Nederland zet het COC zich in voor de afschaffing van de zogenaamde ‘deskundigenverklaring’ die voor trans personen vereist is om hun geslachtsregistratie te mogen wijzigen. Ook willen de organisatie dat jongeren onder de 16 jaar hun geslachtsregistratie mogen wijzigen. De regering heeft toegezegd binnenkort verbetering aan te brengen in de transgenderwet.

Top 3

Toen vorig jaar op initiatief van D66, PvdA en GroenLinks een wet werd aangenomen die discriminatie van transgender en intersekse personen expliciet verbiedt, steeg Nederland korte tijd naar plek 9 in de Rainbow Europe Index. Sindsdien zijn we echter alweer ingehaald door andere landen. Desalniettemin maakte  Nederland samen met Montenegro en Noord-Macedonië afgelopen jaar de grootste sprong op het gebied van LHBTI-rechten, aldus ILGA Europe, de organisatie achter de lijst.

LEES OOK: Winq bezocht Malta, het meest homovriendelijke land van Europa 

België en Luxemburg staan beide in de top 3. Het is het derde jaar op rij dat België de tweede plek inneemt. De eerste plek is voor het vijfde jaar op rij voor Malta. Helemaal onderaan de lijst staan Armenië, Turkije en op de laatste plaats Azerbeidzjan.

Bron: COC Nederland en ILGA-Europe