Cafés met een regenboogsticker bij de deur. Of hotels die vermelden dat ze ‘gay friendly’ zijn. Wat vind jij, is het belangrijk dat cafés, restaurants en hotels aangeven dat ze LHBTQ-vriendelijk zijn?
EenVandaag deed in de aanloop naar de Amsterdamse Pride-week onderzoek onder ruim 3.500 LHBTQ’s. Die bleken nogal verdeeld te zijn over de vraag die we in de eerste alinea stelden: moeten horecagelegenheden aangeven of ze LHBTQ-vriendelijk zijn?
De helft wel, bijna de helft niet
Wat blijkt: 50% van de ondervraagden vindt van wel. 45% vindt juist van niet. De deelnemers aan het onderzoek die het belangrijk vinden dat horeca aangeven of ze LHBTQ-vriendelijk zijn, zeggen dat het een gevoel van veiligheid geeft. Wel hopen ze dat het expliciet benoemen ervan in de toekomst niet langer nodig is.
Een van de reacties: “Ik heb me als homo in sommige barren onveilig gevoeld. Het is goed om te weten dat het personeel er voor je is als een andere klant iets vervelends doet.”
Geen aparte groep
De ondervraagden die het niet belangrijk vinden dat kroegen, clubs of hotels expliciet aangeven dat ze doelgroepvriendelijk zijn, vinden dat de LHBTQ-gemeenschap hiermee wordt weggezet als aparte groep in plaats van dat het bijdraagt aan inclusiviteit.
Een reactie: “Ik vind dat je in Nederland anno 2020 wel kunt verwachten dat je in alle horeca gewoon gelijk behandeld wordt. Het is onnodig om LHBTI+'ers met zo'n stempel in een hokje te plaatsen. We zijn hetzelfde als iedereen.”
Coverbeeld: Unsplash