Sinds 2015 heeft Tilburg een zebrapad in de kleuren van de regenboog. Maar door een wegversmalling zien steeds meer automobilisten niet dat dit een zebrapad is, wat leidt tot onveilige situaties. Hoe los je dit op zonder die kleuren meteen weer helemaal wit te verven?
De Heuvelring in Tilburg heeft sinds 2015 een regenboogzebrapad. Het is een symbool van de LHBTQ-gemeenschap, waarmee de stad wil laten zien dat iedereen welkom is in Tilburg.
Verkeerssituatie
Lange tijd was er niets aan de hand, maar onlangs werd de rijbaan versmald om vanwege corona meer ruimte te geven aan voetgangers. Het probleem is echter dat auto's niet meer hoeven te stoppen bij rood licht omdat de verkeerslichten nu de hele tijd oranje knipperen om de doorstroom te bevorderen. In de nieuwe situatie zijn er auto’s die soms doorrijden als iemand wil oversteken: de chauffeur herkent de regenboogkleuren niet als zebrapad.
CDA-raadslid Ton Gimbrère bracht het probleem te berde tijdens het vragenrondje van de gemeenteraad. Hij zegt dat de kleurrijke oversteekplaats momenteel leidt tot verwarring bij automobilisten en voetgangers, waardoor onveilige en zelfs gevaarlijke situaties ontstaan.
Geen juridische status
Overigens heeft het regenboogzebrapad geen juridische status. Het is een cadeau aan de stad van Stichting Roze Maandag, en geen wettelijk zebrapad. Wethouder Mario Jacobs zei hierover: “Het is geen echt zebrapad. Dat betekent dat we dus ook wat meer op elkaar moeten letten.”
Volgens Grimbrère is de oplossing niet zo moeilijk. Namelijk: geef het regenboogzebrapad alsnog die officiële status. “In steden als Gouda, Alkmaar, Zaandam en Amsterdam heeft het regenboogzebrapad een officiële status gekregen door witte banen in de gekleurde vlakken aan te brengen. Dan voldoet het zebrapad wel aan de wettelijke eisen voor een voetgangersoversteekplaats.”
Geen reden voor aanpassingen
Jacobs noemt deze suggestie ‘interessant’, maar ziet geen aanleiding om de situatie te veranderen. “We hebben een verkeersbureau de situatie laten bekijken en er was geen reden om aanpassingen te doen. Maar we blijven het monitoren. Mocht er een conflictsituatie ontstaan, dan nemen we deze optie zeker mee in de overwegingen.”