Je hoeft niet de voorzitter van het COC, TNN of Stichting Amsterdam Gay Pride te zijn om een waardevolle bijdrage te leveren aan de community. Winq sprak zeven helden die elk – vaak op vrijwillige basis – een steentje bijdragen. Lily Zechiel (17) startte een GSA op haar school.
“Vorig jaar kwam een week voor Paarse Vrijdag onze gymdocent naar me toe. ‘Doen wij eigenlijk iets voor de homogemeenschap?’ vroeg hij. ‘Iedereen accepteert het wel, maar er wordt nooit echt licht op geschenen.’ Ik wist niet of er echt behoefte aan was, maar toen hij vroeg of ik bij mijn vrienden – de meeste zijn gay – wilde informeren, bleek er wel animo voor te zijn. Er meldden zich ook hetero’s die wilden helpen. Bij het COC konden we posters, vlaggetjes en armbandjes bestellen. Een dag nadat we de posters ophingen, zag ik dat er op de wiskunde-afdeling eentje was verwijderd. Het klinkt als iets kleins, maar dat deed toch wel pijn. Ik heb toen een nieuwe poster opgehangen. We merkten wel dat Paarse Vrijdag erg leefde op school: iedereen droeg paars en de armbandjes die werden uitgedeeld gingen helemaal op. Zelfs een paar stoere jocks die er eerst niets van wilden weten, kwamen die dag bij ons kraampje een of meerdere nagels paars laten lakken. Het schoolbestuur had uit eigen beweging de regenboogvlag uitgehangen.
Ik vond het goed dat een christelijke school zelf zóveel initiatief neemt. Zelfs al laten de lessen nog wel wat te wensen over op het gebied van diversiteit en seksuele voorlichting die niet alleen op hetero’s is gericht. Bij biologie werden gay seks, lesbische seks of andere genderidentiteiten niet echt aangekaart. Voor Lesbian Visibility Day heb ik een filmpje gemaakt over hoe mijn mentale gezondheid er soms onder heeft geleden, en hoe ik door corona meer aan introspectie doe. Daar kwamen goede reacties op. Zo vroeg een jongen met een strenge vader me naar aanleiding van dat filmpje om hulp bij zijn coming-out. Het voelt goed om iemand daarmee te kunnen helpen.”
Meer info: www.gsanetwerk.nl