De Japanse grondwet definieert het huwelijk als een 'wederzijds verbond tussen beide geslachten', een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen wordt tot dusver niet erkend. Twee vrouwenstellen en een mannenkoppel zijn daarom naar het regionale gerechtshof gestapt van het district Sapporo en hebben een zaak aangespannen tegen de Japanse overheid.

Grondwet

In de zaak stellen ze dat ze mentaal lijden onder het niet erkennen van hun verbintenis. Daarnaast stellen ze dat geen gebruik kunnen maken van de voordelen en diensten die getrouwde heterostellen wel genieten. Het gerechtshof van Sapporo heeft nu besloten dat het weigeren van een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht ongrondwettelijk is. De huidige grondwet, die het huwelijk dus definieert tussen een verbintenis tussen man en vrouw, zou daarom moeten worden aangepast.

Lhbtq-activist Ai Nakajima noemt de uitspraak van de rechter ‘een belangrijke stap voorwaarts’. “We komen steeds dichter bij het moment dat we onze droom kunnen waarmaken”, vertelt hij aan de BBC.

Discriminatie

Het gerechtshof oordeelde dat het weigeren van diensten aan homokoppels discriminatie is. Waar de rechter niet in meeging, is de schadevergoeding die de betrokkenen hadden geëist: een bedrag van 10 miljoen yen per persoon (omgerekend bijna 7.600 euro).

Later dit jaar volgen een aantal soortgelijke rechtszaken. Zolang de wetgeving op dit gebied niet wordt aangepast, zal er sprake blijven van discriminatie. Makiko Terahara, directeur van een non-profitorganisatie die zich inzet voor de openstelling van het huwelijk voor alle Japanners, zegt in een interview met New York Times dat zijn organisatie druk uitoefent op het Parlement om de wetgeving omtrent het huwelijk zo snel mogelijk aan te passen.

Coverbeeld: Tokyo Rainbow Pride, via Creative Commons