Soa Aids Nederland en Universiteit Utrecht doen onderzoek naar het (seks)leven van homo- en bi-mannen (ook wel: MSM) en transgender personen tijdens de corona-pandemie. Dr Philippe Adam-de Wit, hoofdonderzoeker van de survey Corona, seks en intimiteit: “Om het corona-risico te verminderen passen MSM strategieën toe die lijken op hoe zij de kans op hiv verkleinen.”
Wat wilde je met dit onderzoek bereiken?
“Corona en de overheidsmaatregelen hebben de mogelijkheden tot seksueel contact drastisch beperkt. Hoe gaan we daar mee om? Om dat te weten te komen hebben we deelnemers aan het Corona, seks en intimiteit-onderzoek gevraagd naar hun ervaringen en gedrag op verschillende tijdstippen in de pandemie. We zijn vooral geïnteresseerd in hoe het seksleven van MSM verandert, afhankelijk van het moment in de pandemie en de dan geldende maatregelen. En in hoe deelnemers omgaan met het risico dat ze het coronavirus krijgen of doorgeven tijdens seksuele ontmoetingen.”
In hoeverre hebben MSM hun seksleven aangepast aan de lockdowns?
“Helemaal met niemand buiten je eigen huishouden seks hebben, was het advies. Tijdens de eerste lockdown ging het aantal sekspartners van onze respondenten dan ook met 39% omlaag. Maar: 46% had ook tijdens de lockdown seks met partners waarmee ze niet samenwoonden en dus geen huishouden vormden, om allerlei redenen. De meesten hadden geen partner in het huishouden met wie ze seks hadden. Ook bleek seks met partners buiten het huishouden tijdens de lockdown vaker voor te komen onder deelnemers met een hoog libido, onder deelnemers die aan chemsex deden en deelnemers die zich eenzaam voelden.
Het onderzoek geeft ook inzicht in wat MSM deden in de twee maanden na de eerste lockdown. Op dat moment waren veel MSM, maar niet allemaal, weer meer bezig met seks. Sommige mannen bleven nog voorzichtig, anderen compenseerden voor de gemiste seksuele kansen.”
“Dankzij de ervaring met hiv-preventie zijn MSM goed in staat om het corona-risico tijdens seks te verminderen”
Welke manieren gebruiken MSM het liefst om zich tegen coronavirus te beschermen?
“MSM hebben seks in een kleiner en vertrouwder seksueel netwerk dan vóór de pandemie. Ze praten met elkaar over hun corona-status en gebruiken daarbij test-uitslagen als ze die hebben. Het zijn strategieën die lijken op populaire strategieën om de kans op hiv te verkleinen, naast condooms en PrEP.
Dankzij de ervaring met hiv-preventie zijn MSM goed in staat om het corona-risico tijdens seks te verminderen. Tenminste: zolang ze belangrijke verschillen tussen hiv en corona in het oog houden. Het is goed om een sekspartner te vragen naar zijn corona-status, maar die kan dit niet altijd zeker weten. Er wordt in Nederland nog steeds bijna alleen getest bij symptomen en een negatieve testuitslag van een paar weken terug geeft vandaag geen zekerheid meer. Hopelijk kan een corona-sneltest in de toekomst meer zekerheid geven over de corona-status, bijvoorbeeld vlak voordat je seks hebt.”
Hoe worden de resultaten gebruikt?
“De resultaten van de enquête worden gebruikt bij het ontwikkelen van initiatieven om MSM te ondersteunen tijdens de corona-pandemie, met name door Soa Aids Nederland. Denk aan advies om het risico op corona-overdracht te verkleinen tijdens seks. Ook kunnen we met de resultaten in de hand artsen en verplegers stimuleren om ook tijdens de corona-pandemie oog te houden voor de zorgbehoefte van mensen die seksueel actief zijn.”
Er loopt nu een tweede ronde. Waarom is dat, en wat is er veranderd ten opzichte van de eerste?
“De eerste ronde van de enquête ging over de eerste helft van 2020. Met de tweede ronde van de enquête willen we graag te weten komen wat er daarna is gebeurd. We hebben ook informatie nodig over wat MSM en transgender personen vinden van nieuwe opties om het risico op corona tijdens seks te verminderen, zoals sneltests en vaccinatie.
We zijn ons ervan bewust dat veel mensen corona-moe zijn en misschien geen zin hebben in een corona-enquête. Maar we hopen dat MSM en transgender personen toch weer massaal meedoen aan de tweede enquêteronde, net als aan de eerste ronde. De enquête biedt elke deelnemer de mogelijkheid om aan te geven wat hun ervaringen zijn en wat ze nodig hebben om beter om te kunnen gaan met hun seksualiteit in tijden van corona.”
Wil jij meedoen aan de tweede ronde van dit onderzoek? Dat kan via mantotman.nl/onderzoek! Hier vind je ook meer resultaten van de eerste ronde.