Aanvankelijk dacht burgemeester Wojchiech Wilk van het Poolse stadje Krasnik dat hij er goed aan deed om zijn gemeente uit te roepen tot ‘lhbt-vrije zone’. Hij zag er weinig kwaad in en het zou de conservatieve bevolking gunstig stemmen. Nu ziet hij dat anders: “We zijn synoniem geworden voor homofobie in Europa.” En financieel gaat het ook niet best met Krasnik…
Krasnik is een kleine gemeenschap in het oosten van Polen. Het was een van de eerste plaatsen in het land waar in 2019 een verklaring werd ondertekend die lhbtq-rechten ondermijnt. Destijds was er nog niet echt veel aandacht voor het uitroepen van Krasnik als ‘lhbt-vrije zone’ en werd het gezien als politieke stunt. Ook de burgemeester van Krasnik, Wojciech Wilk, zag nauwelijks iets kwaads in de verklaring. Hij noemde het ‘een symbolisch gebaar dat legaal gezien niets voorstelt’.
Niet kosteloos, maar kostbaar
Voor Wilk was het niet meer dan een kosteloze geste naar de conservatieve, zeer gelovige bevolking. Maar al snel realiseerde hij zich dat de verklaring juist uiterst kostbaar zou kunnen uitpakken. Aan de New York Times vertelt hij nu dat de verklaring zijn dorp heeft ‘veranderd in een synoniem voor homofobie in Europa’, iets wat Krasnik in zijn ogen totaal niet is. “We zijn het lachertje geworden van Europa. Het zijn niet de lokale politici, maar de burgers die hier het meest onder hebben geleden.”
Duizenden euro's misgelopen
Door het ondertekenen van de verklaring is zijn gemeente duizenden euro’s Europees geld misgelopen, heeft burgemeester Wilk berekend. Krasnik kreeg EU-geld vanwege het feit dat ze een tweeling-programma onderhielden met een dorp in Frankrijk. Maar dat dorp verbrak uit protest de banden en de geldstroom richting Krasnik droogde op.
Daar kwam bovenop dat Noorse investeerders zich terugtrokken uit verschillende bouwprojecten. Zij wilden niet langer geassocieerd worden met een ‘lhbt-vrije plaats’ en zo zag Wilk zo’n 10 miljoen dollar in rook op gaan.
Schadelijk voor het dorp
Intussen loopt het dorp leeg en is er geen geld om jongerenprogramma’s op te starten om ze warm te maken voor een bestaan in de regio. Ook is er geen geld meer voor een project waarin meer elektrische bussen zouden worden ingezet. Wilk besluit zijn verhaal in de New York Times met de woorden dat hij van de ‘lhbt-vrije zone’ afwil. Niet zozeer omdat hij voorstander is van gelijke rechten, maar ‘omdat het schadelijk is voor het dorp en al zijn inwoners’.
Liever aardappels
De dorpelingen zitten echter niet te wachten op het terugdraaien van de verklaring. In september stemden ze voor het behouden ervan. Een 73-jarige inwoner van Krasnik, Jan Chamara, zei dat hij liever de rest van zijn leven alleen aardappels at dan onder druk van buiten de verklaring terug te draaien. “Ik hoef geen geld uit Europa”, zei hij desgevraagd. “We overleven dit wel.” Overigens had Chamara nog nooit een gay zien lopen in Krasnik, maar desondanks vond hij dat het tóch nodig was dat Krasnik een ‘lhbt-vrije zone’ is.
Bron: PinkNews / Beeld: Creative Commons