Actrice, goochelaar en theatermaakster Nicky de Jong (27) ontving als een van de eersten in Europa via True Name (dus zonder onnodige rompslomp) een Mastercard-bankpas met haar echte naam erop. In plaats van de jongensnaam die ze bij haar geboorte kreeg. Het was een emotioneel moment.
Vanaf vandaag is het mogelijk om zelfstandig je naam aan te passen op jouw betaalkaart en creditcard. Het betaaltechnologiebedrijf kondigde ‘True Name’ aan tijdens WorldPride in 2019. Na een succesvolle start bij grote banken in de Verenigde Staten volgt nu ook Europa. Het Nederlandse bunq is de eerste bank die een Mastercard met True Name aanbiedt. En Nicky de Jong was een van de eersten die er eentje in handen kreeg.
"Ik ben actrice van beroep en ben twee jaar geleden in transitie gegaan. Daarvóór was ik al heel lang bezig met mijn genderidentiteit. Ik kleedde mij al weleens als vrouw maar voelde mij helemaal niet gemakkelijk met labels als travestiet of crossdresser. Zo voelde ik mij helemaal niet. Als ik mij omkleedde, speelde ik geen vrouw, maar ik was een vrouw. Na lange gesprekken met een andere trans vrouw wilde ik zelf ook onderzoeken of ik ook genderdysforie heb."
Dat is allemaal heel recent.
"In mijn kindertijd hebben mijn ouders mij nooit moeilijke vragen gesteld. Zodoende heb ik niet in mijn vroege jeugd ontdekt dat ik altijd al een vrouw was. Zo zaten wij als gezin bijvoorbeeld op een zonnige dag op een bootje. Ik was 8 jaar oud. Mijn ouders spoorden mij aan om mijn shirt uit te doen, ‘want dan word je lekker bruin’. Maar dat wilde ik helemaal niet, daar voelde ik mij niet prettig bij. Misschien wel omdat ik er geen bikini onder droeg maar dat kon ik toen natuurlijk helemaal niet bedenken. Van mijn ouders mocht ik mijn shirt lekker aanhouden; er ontstond nooit een discussie. Ik mocht altijd mijzelf zijn: met poppen spelen en nooit meevoetballen bijvoorbeeld. Het duurde tot 2019 voordat ik aan mijn transitie begon."
Je hebt flink doorgepakt: in twee jaar heb je echt veel bereikt
"Bij het VU is een wachtlijst van meer dan twee jaar; dat is heel lang wachten om te mogen zijn wie je bent. Ik heb zelf onderzoek gedaan en heb een plek gevonden bij een genderteam waar ik binnen twee weken welkom was. Intussen is de wachtlijst daar ook flink opgelopen. Bij het VU is alles in huis: de artsen, de psychologen, logopedie. Ik heb alles zelf kunnen kiezen. Bijvoorbeeld bij wie ik mijn hormoontherapie wilde doen. Dat zelf kiezen, past ook goed bij mij, maar ik kan mij goed voorstellen dat andere meiden meer structuur willen. Het ging heel snel voor mij: op 1 mei vertelde ik het mijn vriendin, op 3 mei zat ik al bij de huisarts en twee weken later had ik mijn eerste gesprek bij het genderteam. Een jaar lang heb ik met dezelfde psycholoog gesproken. Een onafhankelijke psychiater heeft ook meegekeken en binnen een jaar kreeg ik de verklaring genderdysforie, kon ik beginnen met hormonen en mijn paspoort aan gaan passen. Mijn transitie is inmiddels afgerond en ik kan nu leven zoals ik wil."
Is het belangrijk voor je, dat je nieuwe naam op je creditcard staat?
"Mastercard en bunq hebben mij gevraagd of ik mee wilde doen aan True Name: een project waarbij je voortaan gemakkelijk je eigen (voor)naam op je bankpas kunt laten zetten. Daar wilde ik graag aan meedoen want er is nog steeds heel veel onbegrip en ik wil mij graag inzetten voor de community. Met True Name is het makkelijker om je naam aan te passen op je pasje. Zonder gedoe en dat is superfijn. Nu is dat heel ingewikkeld bij heel veel organisaties. Je hoeft niet meer fysiek naar een bank te komen met een tas vol verklaringen en een al aangepaste identiteitskaart in je zak. Het is maar een voornaam, hè? Bij True Name kun je online je naam aanpassen. Zo simpel is het."
Je heet Nicky, maar Nick was jouw birth name? Of jouw dead name?
"Ik heb het daar niet veel over; mijn naamsverandering is heel subtiel geweest: alleen een Griekse Y erachter. Ik zeg weleens ‘mijn oude ik’ of ‘mijn oude naam’. Maar het is ook een dode naam want mijn oude ik bestaat aan één kant niet meer – wie ik nu ben, was ik vroeger ook altijd al. Ik heb laatst een filmpje gevonden waarin ik een week oud was en in de armen van mijn moeder lig te huilen. Mijn vader filmt en zodra hij mij 'Nicky' noemt, stop ik met huilen. Ik ben altijd al Nicky geweest, maar dat stond alleen niet op mijn geboortekaartje."
je moet in de winkel een gesprek aangaan of jouw gender wel klopt
Maar nu heb je wel een pasje met Nicky erop.
"Dat zorgde onverwacht voor heel veel emotie. Bij het filmen van de commercial kregen alle deelnemers plots een pas – ik had dat helemaal niet verwacht. En daar stond mijn naam op. Het is heel gek, maar het raakte mij zo... Er wordt namelijk zó ongelooflijk moeilijk over gedaan bij andere organisaties. Zodra je jouw naam hebt aangepast, moet je allerlei organisaties gaan bellen om je geslacht en je naam te wijzigen. Bij heel veel bedrijven word je van het kastje naar de muur gestuurd. Het is bijvoorbeeld ontzettend moeilijk om je naam aan te laten passen op je diploma’s. De telefoonmaatschappij vraagt allerlei verklaringen van je genderteam en daar moet je dan mee naar de winkel! In die winkel willen ze je fysiek zien. Dat moet zonder afspraak, dus je moet de winkel inlopen en met de dan aanwezige medewerker een gesprek aangaan, wat echt heel persoonlijk is. Er staan allemaal mensen om je heen. En het is ook maar de vraag of je wordt geaccepteerd. Of misschien wel door iemand achtervolgd als je weer vertrekt?"
Of je even naar de winkel wilt komen voor een check…
"Dat was bij mijn oude bank ook zo. Dan kijken ze naar je identiteitskaart en daarna kijken ze naar jou. Echt heel naar."
Er is zo veel voor jou veranderd...
"Alles wat ik als acteur had opgebouwd, kon de prullenbak ik. Althans: dat was mijn angst. Al mijn typetjes, mijn showreel, de klussen die ik had staan. Kun je tegen klanten zeggen: ik ga in transitie en kom nu als vrouw in uw toneelstuk spelen? Nee toch? Ik moest ook dingen als man afronden om daarna als vrouw verder te kunnen. Maar er was ook een serie voorstellingen die tijdens mijn transitie voortging en waarbij ik er steeds meer als vrouw ging uitzien. Gelukkig zei de opdrachtgever: ‘Kom alsjeblieft als jezelf’."
Wil jij ook een Mastercard met jouw eigen naam erop? Klik dan hier.