Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) komt van 2 tot en met 6 juni met films (online en op locatie) en tentoonstellingen. Er zijn ook weer een aantal queer films geprogrammeerd. Bekijk hier de trailers van Amor Fati en Phoenix en zie welke andere queer titels te zien zullen zijn.
International Film Festival Rotterdam (IFFR) viert de 50ste editie in aangepaste vorm. IFFR speelt in op de beperkingen van het openbare leven door Covid-19 en kiest voor een uitgebreid, hybride evenement in meerdere delen, van februari tot juni 2021.
IFFR sluit het jubileum af van 2 tot 6 juni, met een feestelijk programma, presentaties in de openlucht en vertoningen in filmtheaters door het hele land. Meer informatie over het programma vind je via www.IFFR.com. Ook voor de kaartverkoop kun je hier terecht.
Hier vind je een selectie van vijf queer films, die te zien zijn in juni.
Amor fati
Cláudia Varejão, 2020, Portugal, Zwitserland, Frankrijk, 102 min.
Wat maakt een mens compleet? Het vinden van een zielsverwant, luidt de boodschap van deze documentaire. Intieme portretten van verschillende koppels – van oudere tweelingzussen die zich identiek kleden tot een dragqueen met een mopshondpuppy – vormen een prachtig gefilmde mozaïekvertelling over samensmeltende liefde.
Europa / Coming-of-age / Familie / Identiteit / Liefde & relaties / Sexualiteit / Vriendschap / Documentaire
Phoenix
Bram Droulers, 2021, België, Frankrijk, VK, 65 min.
Een student medicijnen die af en toe een kamer in zijn huis verhuurt, krijgt bezoek van een jonge vrouw die de zomer ervoor een affaire met hem had. Hij toont weinig interesse, al was het maar omdat hij verliefd is op Harry. In Phoenix is fluïditeit de norm, zowel qua seksuele oriëntatie als filmstijl.
Europa / Liefde & relaties / Coming-of-age / Carrière
Moving Backwards
Pauline Boudry, Renate Lorenz, 2019, Duitsland, 23 min.
Een verkenning van verzetsdaden met behulp van postmoderne choreografie, guerrillatechnieken en queer- en undergroundcultuur.
Europa / Kunst / Oorlog / Politiek
Charming for the Revolution
Pauline Boudry, Renate Lorenz, 2009, Duitsland, 11 min.
Dragperformer Werner Hirsch laat een schildpad uit, in de geest van een 19de-eeuwse dandy. Met knikjes naar Jack Smith en Wages for Housework.
Europa / Kunst / Performance
(No) Time
Pauline Boudry, Renate Lorenz, 2021
In TENT reageren dansers op een film waarin ze zelf ook meespelen. De vier artiesten zijn op zoek naar een fluïde wereld waarin niet alles vastligt en proberen te ontsnappen aan hun dagelijkse, dodelijke werkroutine.
Coverbeeld: still uit Phoenix