Zo denkt de IND dat zijn familie alsnog in Tsjetsjenië documenten kan verkrijgen bij de politie die te maken hebben met homoseksualiteit. Iets wat volstrekt onmogelijk en levensgevaarlijk is in Tsjetsjenië. Ook stelt de IND standaard in de afwijzing van de asielaanvraag, dat fysiek seksueel contact losstaat van iemands seksuele gerichtheid die daarom niet wordt geloofd.

Blauwdruk

“Dit is echt verschrikkelijk”, stelt voorzitter Sandro Kortekaas van de Stichting LGBT Asylum Support “Zijn vluchtverhaal leest als een blauwdruk van soortgelijke verklaringen die bekend zijn bij het Russisch LHBT Netwerk waarmee we nauw samenwerken. Opnieuw wordt een lhbtq-asielzoekers uit Tsjetsjenië teruggestuurd door de staatssecretaris. Een incident dat niet op zich zelf staat maar ook onlangs heeft plaatsgevonden.”

Gemarteld

Stichting LGBT Asylum Support deed onderzoek en vergleek de afwijzing van de eerdergenoemde asielaanvraag met een andere, biseksuele asielzoeker uit Tsjetsjenië die tevens gemarteld is. Ondanks dat beide asielaanvragen raakvlakken vertonen, waaronder dat beide gemarteld zijn, ontving de een wél verblijfsvergunning in Nederland en de ander niet.

Kortekaas: ”In antwoord op onze brief verklaarde de IND dat alle zaken uniek zijn. Ons lijkt dit eerder op volledige willekeur. Want door onzorgvuldige toetsing door de IND, wordt zijn biseksualiteit niet erkent. Zo gebruikt de IND niet toetsbare begrippen als ‘vaag en summier’ waarmee alle lhbti-asielzoekers – ongeacht welk land ze komen –  kunnen worden afgewezen. Daarmee zijn verklaringen feitelijk nooit genoeg. Tot overmaat van ramp gebruikt de IND een eigen geconstrueerde opvatting over homoseksualiteit waarin het beleven van de seksualiteit daarvan losstaat. Ontoelaatbaar. Binnenkort start daarom LGBT Asylum Support opnieuw de petitie #NietGayGenoeg, ditmaal 3.0.”

Rechtszaken

LGBT Asylum Support staat de Tsjetsjeense lhbtq-asielzoeker bij tot in de rechtbank. Een zittingsdatum is nog niet bekend. Op 10 en 11 juni staat LGBT Asylum Support een lhbtq-asielzoekster uit Oeganda en een lhbtq-asielzoeker uit Sierra Leone bij. Aantoonbaar met rapporten van LGBT Asylum Support, wijst de IND nog immer af op termen die volgens afspraak met de Tweede Kamer niet zijn toegestaan.