Presentator Klaas van Kruistum deelt zondagochtend samen met leden van gay sportteams regenboogvlaggen uit aan voetbalfans die naar Hongarije vertrekken voor het EK Voetbal. Hij hoopt de fans te overtuigen om zich uit te spreken voor acceptatie en gelijkwaardigheid.
Klaas van Kruistum maakt voor KRO-NCRV het programma Klaas Kan Alles, waarin hij telkens een nieuwe uitdaging aangaat. Deze keer is hij te vinden op Schiphol, waar hij samen met leden van gay sportteams regenboogvlaggen uitdeelt aan mensen die in Hongarije het EK Voetbal bijwonen.
Liefde is voor iedereen
Hongarije ligt momenteel onder vuur vanwege een anti-homowet, waarin wordt bepaald dat kinderen niet in aanraking mogen komen met uitingen over homoseksualiteit en transseksualiteit.
“Wat Hongarije nu doet met deze anti-homowet is onacceptabel, zegt Van Kruistum. “Als KRO-NCRV willen we dat onze Oranjefans zich in het stadion tijdens de wedstrijd luid en duidelijk uitspreken voor de liefde. Dat liefde voor iedereen is én moet zijn.”
Pride-campagne
Naast regenboogvlaggen deelt Van Kruistum ook zweetbandjes uit. Op beide staat de tekst ‘A szerelem mindenkié’, wat ‘Liefde voor iedereen’ betekent. De actie komt niet alleen terug in het programma van Van Kruistum, maar ook op de social mediakanalen van KRO-NCRV, met berichten in het Nederlands en Hongaars. Tijdens Pride Amsterdam zal de omroep bovendien een grote campagne lanceren rondom het thema acceptatie.
Ook het COC is een vlaggenactie gestart. De belangenorganisatie roept iedereen op om komende zondag een regenboogvlag te hijsen. Ook hoopt het COC dat veel voetbalfans zondag in het stadion in Boedapest de regenboogvlag zullen tonen bij de wedstrijd van het Nederlands Elftal.
One Love
Georginio Wijnaldum, aanvoerder van het Nederlands Elftal, kondigde aan dat hij zondag tijdens de wedstrijd een speciale One Love-aanvoerdersband draagt. Daarmee wil het Elftal volgens Wijnaldum zijn steentje bijdragen, na het aannemen van de Hongaarse anti-LHBTI wet. De band staat voor inclusiviteit en verbinding, en tegen discriminatie op grond van o.a. seksuele oriëntatie, gender en huidskleur.
Interesse? Meld je hier aan voor de vlaggenactie.
Coverbeeld: Unsplash