In vier steden in Europa verrijken queer muurschilderingen de openbare ruimte. In Amsterdam is nu de eerste al te zien.
Sarah Naqvi (25) reist op een neer tussen Mumbai en Amsterdam. De laatste tijd is ze meer in Amsterdam te vinden waar ze haar tweejarige artist in residency bijna heeft afgerond. Sarah wil graag in Amsterdam blijven om zich als kunstenaar verder te kunnen ontwikkelen.
Modemerk Calvin Klein, die ieder jaar heel toegewijd een pride-collectie aanbiedt, heeft voor de #proudinmycalvins-campagne dit jaar vier kunstenaars uitgenodigd om een kunstwerk te maken met een queer thema. Deze werken worden vergroot en als muurschildering of gevelwrapping openbaar tentoongesteld en door de QR-code te activeren komen boorbijgangers meer te weten over het kunstwerk en de persoonlijke ervaringen van de kunstenaar. Komende weken volgen Milaan, Londen en Berlijn, maar Amsterdam beet het spits af met Etymologies of Erasure door Sarah Naqvi, te zien op de gevel van Hazenstraat 18 in Amsterdam. Dit multidisciplinaire schilderij is een collage van texturen, scans, handschilderingen en greenscreens.
Etymologies of Erasure betekent letterlijk ‘het zoeken naar de oorsprong van het uitwissen, wat wil je hiermee zeggen?
"Die titel gaat over de manier waarop ik in mijn werk een verhaal vertel. Ik probeer de toekomst te voorspellen aan de hand van het verleden. Toen ik nog een kind was, waren en er geen queer characters. Dus dan bedenk ik ze nu maar zelf. Voor mij is dát de manier om vooruit te komen: inclusief en met een eerbetoon aan de mensen die het voor mij hebben opgenomen. Ook uit het verleden."
Kun jij een favoriet aanwijzen?
"Rechts naast de boom staat een figuurtje met duidelijk zichtbare ingewanden. Het verhaal hierachter is als volgt: mijn moeder vertelde mij dat als je niet eet, je ingewanden dan voor je zullen bidden. Dus fantaseerde ik dat je maag en je ingewanden een eigen identiteit hebben. Met een gezicht ook. En dat karakter vond ik super queer omdat ze niet gebonden waren aan gender of andere dingen uit het echte leven. In het zuiden van Azië is de cultuur toch al heel queer, maar in het westen wordt dat niet zo herkend."
Dat moet je even uitleggen.
"De manier waarop wij ons kleden bijvoorbeeld. Mannen dragen juwelen, er is veel expressie door de uitbundige make-up en wij dansen erg flamboyant. En er is veel roleplay: femme personen kunnen zich bijvoorbeeld heel masculien gedragen als ze optreden. Alles is niet zo gestructureerd als het binaire leven in de westerse wereld. Ik vind dat queer. Wij noemen dat niet zo, het is gewoon wie wij zijn."
Die theepot hadden wij vroeger thuis staan. Ik vond die pot ook heel erg queer.
Je hebt een bredere interpretatie van queer dan veel mensen in Nederland.
"Objecten kunnen ook queer zijn. Op Etymologies of Erasure is links een blauwe keramieken theepot te zien. Die theepot hadden wij vroeger thuis staan. Ik was erdoor geobsedeerd en ik vond die pot ook heel erg queer."
Wil je meer te weten komen over de andere artiesten en Calvin Kleins pride-initatieven en collectie, klik dan hier!