In de Olympische verslaggeving van de Russische staatszender Rossiya 1 kwamen een aantal homofobe opmerkingen voorbij over lhbtq atleten die meededen in Tokio. Ze noemden dat ‘afschuwelijk’ en ‘pervers’. Het Internationaal Olympisch Comité heeft een onderzoek ingesteld. Intussen denkt schoonspringer Tom Daley er het zijne van.
De 27-jarige Tom Daley stond volop in de belangstelling tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Niet alleen won hij twee medailles (een gouden plak voor zijn duosprong van de tienmeterplank samen met Matty Lee en een bronzen medaille voor de tien meter solo), ook trok hij veel aandacht met zijn hobby: als toeschouwer zat hij te breien op de tribune.
Homofobe uitspraken
Daley laat nu opnieuw van zich horen, in een reactie op het nieuws dat een Russische staatszender homofobe uitspraken heeft gedaan. In een praatprogramma op de zender Rossiya 1 Network werden lhbtq-atleten ‘afschuwelijk’ en ‘pervers’ genoemd. Toen het ging over schoonspringen, noemden ze de Russische zwemmer Aleksandr Bondar ‘een normale jongen’ en omschreven ze Daley als ‘een Britse homoseksueel’.
Vervolgens verschenen er foto’s in beeld van Daley, zijn man Dustin Lance Black en hun driejarige zoontje Robbie. Presentatrice Olga Skabeyeva zei hierover: “In Groot-Brittannië hebben ze natuurlijk hun eigen normen en waarden. Dat moeten ze zelf weten, maar nu ze samen een kind opvoeden wordt het een ander verhaal.” Ze voegde er nog aan toe dat de Russische schoonspringer ‘het tenminste nog wel heeft kunnen opnemen tegen andere echte mannen’.
Pruik
Intussen was op een ander Russisch tv-kanaal te zien hoe Nieuw-Zeelandse gewichtheffer Laurel Hubbard belachelijk werd gemaakt. Zij deed als eerste transgender vrouw mee aan de Olympische Spelen. Presentator Anatoly Kuzichev had een pruik opgezet om Hubbard na te doen.
Toen Tom Daley werd gevraagd wat hij hiervan vond, zei hij: “Ik had er geen idee van, we zaten met z’n allen in een bubbel en hebben helemaal niets gezien. Maar de geschiedenis laat zien dat onze maatschappij wordt gedicteerd door witte hetero mannen. De wereld zou een betere plaats zijn als die vanuit allerlei verschillende standpunten wordt belicht.”
Doodstraf
Hij vervolgde: “Er zijn tien landen die meedoen aan de Olympische Spelen waar de doodstraf geldt voor lhbtq’s. Ik ben ontzettend gelukkig dat ik uitkom voor Groot-Brittannië, waar ik me geen zorgen hoef te maken omdat ik een man heb en een zoon. Er zijn heel veel mensen die opgroeien in minder gelukkige situaties. Ik hoop dat de zichtbaarheid van sportmensen die openlijk uitkomen voor hun seksualiteit, de mensen in die landen kan helpen.”
Tot slot vertelde Daley dat ook hij te maken heeft met mensen die nare dingen zeggen. “Ik wist altijd al dat ik anders was. Maar dat hield ik voor me, omdat ik niet het gevoel had dat ik er openlijk over kon praten. Het kost heel wat energie om ervoor uit te komen en er open over te spreken. Vooral bij sporten waar fans het minder snel zullen accepteren.”
Onderzoek
Intussen heeft het Internationaal Olympisch Comité bevestigd dat ze een onderzoek instellen naar de uitspraken die zijn gedaan op de Russische staatszenders. “Voor discriminatie is absoluut geen plek op de Olympische Spelen.”
Bron: Attitude