Pathé doet dit jaar voor de derde keer mee met het Queer Film Festival Utrecht (QFFU). De films Charlatan, Pariah en Cicada zijn eind augustus te zien bij Pathé Utrecht Leidsche Rijn en Pathé Rembrandt. Bekijk hier alvast de trailers.
Het Queer Film Festival Utrecht (www.qffu.nl) is sinds 2019 hét lhbtq filmfestival van Utrecht en heeft een diverse programmering op het vlak van films in combinatie met een amuserend en verdiepend randprogramma. Tijdens het QFFU staan diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid centraal. Er staan ruim 30 films op het programma, variërend van shorts tot documentaires en van premières tot moderne klassiekers.
17 locaties
Het festival vindt plaats van vrijdag 20 tot en met zondag 29 augustus. Het programma is door de gehele stad Utrecht te zien op 17 verschillende locaties. Utrecht wordt daarmee één grote bioscoop: op straat, in cafés, in buurthuizen, in restaurants, in bioscopen en bij culturele organisaties. Pathé Utrecht Leidsche Rijn en Pathé Rembrandt zullen ook meedoen aan de filmvertoningen.
Drie films bij Pathé
Tijdens het Queer Film Festival Utrecht dit jaar vertoont Pathé bij de twee bioscopen in Utrecht de drie krachtige films Charlatan, Pariah en Cicada vertoond.
Bij alle vertoningen verzorgt de QFFU een inleiding om de film meer duiding te geven. De Utrechtse stadsdichter Fred Penninga zal de prachtige film Charlatan verrijken met live ‘spoken word’.
Programma Pathé Rembrandt en Pathé Utrecht Leidsche Rijn
22-8: Pathé Leidsche Rijn 20:00 Charlatan + ingeleid met spoken word door Utrechtse stadsdichter Fred Pennniga
25-8: Pathé Rembrandt 19:00 Pariah + ingeleid door een host vanuit het QFFU
29-8: Pathé Rembrandt: 16:00 Cicade + ingeleid door een host vanuit het QFFU
Voor meer informatie over tickets, tijden en locaties: www.pathe.nl/qffu.
Charlatan
Jan Mikolásek is een Tsjechische kruidenspecialist die bekendheid verwerft met het genezen van mensen. Met een blik op iemands urine weet hij precies wat mensen mankeert en hoe hij ze het beste kan helpen. Tijdens zijn leven krijgt hij te maken met verschillende regimes die aan de macht zijn en niet iedereen vertrouwt zijn praktijken.
Desondanks blijft Jan zijn werk uitvoeren en wordt hij bijgestaan door zijn assistent Frantisek Palko. Met hem krijgt Jan ook een relatie, terwijl homoseksualiteit destijds streng verboden was. De hoog aangeschreven Poolse regisseur Agnieszka Holland brengt dit onbekende, maar bijzondere verhaal naar het grote scherm. Charlatan werd door Tsjechië ingestuurd als Oscarkandidaat voor Beste Internationale Film en kwam terecht op de shortlist.
Pariah
Alike woont in Brooklyn en gaat op zoek naar wie ze is. Ze moet de verschillende kanten van haar identiteit proberen te balanceren terwijl ze volwassen wordt. In haar zoektocht komen vriendschappen op scherp te staan, wordt ze verliefd met het risico op een gebroken hart en loopt ook de relatie met haar ouders niet altijd op rolletjes.
Met dit debuut zette regisseur Dee Rees zichzelf op de kaart en gaf ze een stem aan een queer vrouw van kleur. Alikes reis is er dan ook een die het grote doek verdient en Rees maakt het een geweldige ervaring om met haar mee te gaan op deze tocht.
Cicada
Na een aantal mislukte dates met vrouwen, stort de biseksuele Ben zich volledig op mannelijk gezelschap. Hij vliegt van het ene afspraakje naar het andere, tot hij Sam ontmoet. Er ontstaat een intense connectie tussen de twee. Tegelijkertijd ervaren Ben en Sam de impact van oud zeer op hun relatie.
Met elkaar delen ze geheimen die geen ander van hen weet. Maar als ze echt nader tot elkaar willen komen, zullen ze elk hun eigen trauma’s onder ogen moeten zien. In zijn filmdebuut verbeeldt Matthew Fifer grote thema’s als interraciale relaties en het zoeken naar een eigen identiteit. Fifer regisseerde en schreef de film, dat tweede in samenwerking met Sheldon D. Brown. Fifer en Brown vervullen tevens de hoofdrollen.