Nadat drie lhbtq-asielzoekers zijn gediscrimineerd, bedreigd en mishandeld, heeft het COA een extra maatregel getroffen in Ter Apel. Die maatregel houdt in dat alle zichtbare uitingen die lhbtq-gerelateerd zijn zoals regenboogstickers, verwijderd moeten worden in de units waar zij verblijven.
Amper een week na een ernstig incident waarbij drie lhbtq-asielzoekers gediscrimineerd, bedreigd en mishandeld werden met poging tot aanranding, heeft het COA een extra maatregel getroffen naar alle lhbtq-asielzoekers die in Ter Apel verblijven.
Die maatregel houdt in dat alle zichtbare uitingen die lhbtq gerelateerd zijn zoals regenboogstickers, verwijderd moeten worden in de units waar zij verblijven. Het is niet bekend welke maatregelen het COA hanteert als dit niet opgevolgd wordt.
Omgekeerde wereld
“Dit is werkelijk de omgekeerde wereld”, zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support. “Het COA richt uit veiligheid beschermde lhbtq-units in. Die werken als een veilige haven in opvanglocaties waar lhbtq-asielzoekers zich vaak voor het eerst in hun leven veilig voelen. Daar hoort ook hun trotse identiteit bij. Vervolgens legt het COA de verplichting op onder de noemer van veiligheid dat deze identiteit niet zichtbaar mag zijn.”
Kortekaas vindt dit geen geen oplossing van het structureel probleem van lhbtq-discriminatie in opvangcentra. “Want het probleem ligt juist bij de cultuur die lhbtq’s niet accepteren en die al jaren bepalend is in opvangcentra. Bovendien gaat het hier niet om een politieke of religieuze uiting maar om identiteit. Dat is heel wat anders.”
Alleen foto's in de eigen kamers
De bewoners van speciale lhbtq-units in Ter Apel, vaak bovenwoningen waar van buitenaf niets te zien is, zijn geschokt. “Het COA zei dat we alle foto's moesten verwijderen. Ze hingen aan de muren in onze gemeenschappelijke ruimtes. We kregen uitleg dat die foto's seksuele activiteiten bevatten en niet zijn toegestaan vanwege kinderen. Ook omdat ze homofobe mensen een bepaalde richting op sturen. Alleen in onze eigen kamers mogen we foto's ophangen.”
De uitingen waar het om gaat zijn regenboogstickers, gehaakte roze hartjes van de Roze Zaterdag te Leeuwarden, afbeeldingen o.a. uit het Nederlandse/Engelse tijdschrift GayNews en een kunstkalender.
‘Nederlandse waarden’
Kortekaas: “We schrijven nogmaals de staatssecretaris aan wat bedoeld wordt met ‘de Nederlandse waarden’ als lhbtq-asielzoekers in Nederland verzocht worden om terug in de kast te gaan. Zoals recent een homoseksuele asielzoeker die door vijf mannen ernstig mishandeld en bedreigd werd met een pistool omdat hij een pet droeg waarin een regenboogpatroon verwerkt was. Het COA verzocht hem daarop deze niet meer te dragen wat hij weigerde. We vragen ons af, waarom hangt dan bij elke azc, dankzij LGBT Asylum Support, een regenboogvlag?”