De Britse krant The Guardian heeft It’s a Sin op nummer één gezet in het lijstje Beste Series van het Jaar. In een interview met bedenker Russell T Davies vertelt hij dat hij maar liefst dertig jaar heeft zitten zwoegen op de serie. “Ik wist nooit wanneer ik het ‘goed’ gedaan had en of ik mensen teleur zou stellen.”
In It’s a Sin wordt een groep vrienden gevolgd die in Londen gaan wonen ten tijde van het dieptepunt van de hiv- en aidscrisis. In vijf afleveringen is te zien hoe het noodlot onherroepelijk toeslaat en hoe de hoofdrolspelers daarmee omgaan. Het is een afgerond verhaal, dat volgens bedenker Russell T Davies geen vervolg krijgt.
De juiste snaar
The Guardian heeft de serie nu uitgeroepen tot beste van het jaar. De krant sprak met Davies, die in het interview vertelt dat hij dertig jaar lang heeft geworsteld met het script. “Stel dat ik niet de juiste snaar te pakken had gekregen, dan was het helemaal niks geworden. Dan had ik al die mensen met of nabij een levensbepalende ziekte in de steek gelaten. Ieder van ons heeft voor lange tijd met de dood moeten leven. Daar wilde ik ik recht aan doen en dat was ongelooflijk zwaar.”
Hij vervolgt: “Om die eerste aflevering op papier te krijgen heeft me meer tijd gekost dan al het andere dat ik ooit heb geschreven. Normaal gesproken doe ik een maand over zoiets. Nu was ik zes maanden kwijt.”
Mensen kwijtgeraakt
Hoewel Davies zich naar eigen zeggen niet ‘in het hart van de storm’ bevond, is ook hij mensen kwijtgeraakt. “De eerste persoon met wie ik het bed heb gedeeld is overleden aan aids. Zijn naam kan ik niet zeggen, omdat zijn ouders zijn dood niet zien als een aids-gerelateerde dood.”
Dankzij het schrijven van It’s a Sin heeft Davies al het verlies een plek kunnen geven. “Op de een of andere manier geloofden we dat overleden aan aids een schande was, iets wat we hebben overgenomen van hetero’s die zo reageerden.”
Hiv-tests
Tijdens de weken dat It’s a Sin in Groot-Brittannië werd uitgezonden, was het daar HIV Testing Week. Dankzij de serie werden er op één dag 8.200 hiv-tests uitgevoerd, zo meldde Terrence Higgins Trust. Daarmee werd het vorige record van 2.800 tests verpletterd.