Omdat niet alle kinderen op school uitleg krijgen over het bestaan van de lhbtq-gemeenschap, bedachten ze in Eindhoven een bijzondere sjaal om het onderwerp bespreekbaar te maken: de Homohooligan-sjaal. Wat is dat precies, een Homohooligan-sjaal?
Onlangs viel een groep jonge kinderen in de Eindhovense wijk Woensel-West een buurtbewoner en zijn gasten lastig vanwege hun geaardheid. Dit incident werd opgemerkt door Gaia van Egmond, die artistiek directeur is van het sociale projectbureau Tante Netty. Dat is een stichting die op creatieve manieren aandacht besteedt aan belangrijke onderwerpen in de buurt.
Zwart-witte sjaal
Omdat het incident niet door de beugel kan, was dit de aanleiding om kinderen op een creatieve wijze te laten kennismaken met de lhbtq-gemeenschap. Dus vroeg Tante Netty designer Davy de Lepper (28) om mee te denken. Hij ontwierp een zwart-witte sjaal met daarop in grote blokletters het woord ‘Homohooligan’.
Aan het Eindhovens Dagblad legt hij uit: “Ik wilde wegblijven van de regenboogkleuren. En de woorden homo en hooligan hebben een negatieve lading. Daar wilde ik mee spelen. Met homo zijn is natuurlijk niets mis. En het afscheid van Willy van der Kuijlen staat iedereen ook nog wel bij. Met veel liefde werd er toen door de harde kern afscheid genomen van de topscorer van PSV. Met de Homohooligan-sjaal om je nek laat je zien dat je supporter bent van lhbtiq+-community én het vergroot de zichtbaarheid van de gemeenschap.”
De Lepper ging met zijn sjaal naar basisschool ’t Palet in Woensel-West, dat er graag een educatief project aan wilde wijden. De designer interviewde in totaal acht mensen uit de lhbtq-gemeenschap, die in een video antwoord geven op vragen van leerlingen. De geïnterviewden dragen allemaal een Homohooligan-sjaal.
Vertederend
Wat die vragen betreft: van sommige schrok De Lepper. “Of het wel oké was om bevriend te zijn met een homo, bijvoorbeeld. Andere vragen waren vertederend. Of je ook lid van de lhbtiq+-gemeenschap kon worden.”
Over een aantal weken wordt de video vertoond in de groepen 7 en 8 van de basisschool. Inmiddels zijn er 150 sjaals verkocht, via Instagram. “Veel kopers komen uit de wijk zelf”, vertelt De Lepper. Ook is er enthousiasme over het project, met reacties uit Amsterdam en Utrecht. “We beginnen nu in Woensel-West, maar een soortgelijk project misstaat niet in veel andere buurten en steden in het land.”
Interesse?
Wil jij ook een Homohooligan-sjaal? Neem dan contact op met Davy de Lepper via zijn Instagram-account.
Let op: er zijn nog maar vijftig sjaals verkrijgbaar. Die zullen op 11 maart worden verstuurd, wanneer de educatieve video wordt getoond op basisschool 't Palet en de video online gaat.