En ze leefden nog gay en gelukkig is een achttiendelige podcastserie die presentator Harm Edens heeft gemaakt met Merel van den Meerendonk van het Instituut voor Beeld en Geluid. Het streven was niet om de complete lhbtq-gemeenschap van ons land in kaart te brengen, maar een indruk te geven hoe de regenboogvlag erbij hangt in ons land.

Intieme gesprekken

Edens had intieme gesprekken met zeventien queer mensen uit het hele land. Zeventien mensen die niet hetero zijn en ook niet in een of ander hokje willen worden geplaatst. In aflevering nummer achttien wil Edens politici en beleidsmakers confronteren met uitspraken van de geïnterviewden.

Dat het adagium ‘en ze leefden nog gay en gelukkig’ lang niet voor alle queers opgaat, bleek uit de gesprekken die Edens voerde. Zo’n sprookje is het leven van de meesten niet. Toch was Edens verrast door de positiviteit van de geïnterviewden.

Dun laagje chroom

Aan Trouw vertelt hij hoe hij op het idee komt voor de podcast: “Vorig jaar bestond het COC 75 jaar, was het 50 jaar geleden dat homoseksualiteit uit het Wetboek van Strafrecht werd gehaald en twintig jaar geleden dat mensen van gelijk geslacht met elkaar konden trouwen. Ik dacht: hoe is de stand in lhbtiq+-land? Ik moet zeggen dat ik ook wel gealarmeerd was door het verbranden van een regenboogvlag vorige zomer, vlak bij waar ik een pied-à-terre heb in Amsterdam, in Bos en Lommer. Soms denk je: het is hopeloos. Om Henk Westbroek te citeren: het is hier en daar een dun laagje chroom. Dan ben ik wel heel gealarmeerd, al ben ik helemaal geen gaypride-activist. Je ziet mij niet gillend van geluk in een leren broek zonder achterkantje door de grachten racen.”

Interview

Op Nu.nl lees je het interview met Harm Edens, waarin hij voorbeelden aanhaalt uit de gesprekken die hij voerde. Ook deelt hij zijn eigen ervaringen met verdraagzaamheid.

De podcastserie En ze leefden nog gay en gelukkig gaat van start op donderdag 17 maart, op alle bekende platforms.