Hoewel een kleine groep betrokkenen de jaarlijkse Canal Parade het liefst ziet verdwijnen, is er nog altijd veel draagvlak voor de botenparade van Pride Amsterdam. “Met de voorstanders van afschaffing zijn misschien net twee boten te vullen.”
Uit onderzoek van R2 Research blijkt dat ongeveer 5 procent van de ondervraagden uit de lhbtq-gemeenschap tegen de Canal Parade is en deze het liefst zou afschaffen. “Met de voorstanders van afschaffing zijn misschien net twee boten te vullen”, schrijft Het Parool. 40 procent wil de botenparade in de huidige vorm behouden. Een kleine 40 procent is voor aanpassing van de parade: die groep wil minder commercie, minder bloot en minder herrie.
Meer of minder bloot en herrie
Het verschil tussen Amsterdammers en bezoekers van de Canal Parade van buiten de stad is interessant. Een aanzienlijk deel van de Amsterdammers wil minder bloot zien, bezoekers van buiten vragen juist om meer. Amsterdammers willen graag de muziek wat zachter, de mensen van daarbuiten vragen om meer decibellen.
Beide groepen hebben dan wel weer gemeen dat ze het belangrijk vinden dat Pride Amsterdam bestaat: vier van de vijf ondervraagden ondersteunt deze stelling. Evenveel respondenten vinden het evenement belangrijk omdat het de lhbtq-gemeenschap viert en gelijke rechten nastreeft voor iedereen.
Bijdrage aan acceptatie
Volgens driekwart van de deelnemers aan het onderzoek levert Pride Amsterdam daadwerkelijk een bijdrage aan de acceptatie van de lhbtq-gemeenschap.
Vorige week werd bekend dat de gemeente extra eisen en voorwaarden stelt aan het evenement en de organisator, die moeten bijdragen aan een Pride voor en door alle groepen binnen de lhbtq-gemeenschap. Wethouder Touria Meliani vraagt in het beleidskader van de organisatie om aandacht te besteden aan thema’s als zichtbaarheid, acceptatie, emancipatie en veiligheid.
Speciale aandacht
Op advies van de klankbordgroep die in het leven is geroepen vraagt zij speciaal aandacht voor twee specifieke doelgroepen: trans personen en biculturele leden van de lhbtq-gemeenschap, omdat voor al deze groepen kampen met uitsluiting en discriminatie.
Voor de organisatie van Pride Amsterdam kunnen belangstellenden een plan indienen om mee te dingen naar een vergunning. De belangrijkste vernieuwing hierbij is dat de organisatoren vanaf volgend jaar meteen een subsidie krijgen voor vier jaar.
Coverbeeld: UnSplash