Wat deden disco en house voor de genderdiversiteit? Hoe zag Queer Trans Pride eruit in Japan, eerder dit jaar? Hoe ziet queer architectuur in Amsterdam eruit? Het is een greep uit het programma-aanbod van Queer Currents, een platform dat allerlei uiteenlopende lhbtq-evenementen organiseert tijdens Pride Amsterdam.
Queer Currents is een evenementenplatform dat het hele jaar door evenementen, lezingen, film, expo, dans en muziekoptredens organiseert waarin queer thema’s centraal staan. Voor de vierde keer brengt Queer Currents diverse, inclusieve en relevante cultuur en kunst tijdens Pride Amsterdam.
Dagelijks programma
De vierde editie van het Queer Currents Festival vindt plaats van 22 juli tot en met 7 augustus. Het complete programma is te vinden op de eigen website en hou voor de laatste updates ook de Facebook-pagina in de gaten. Hieronder hebben we er alvast vier onderdelen uitgelicht.
Alejandra Ortiz - Performance ‘Pink Limbo’ – 15 juli, 12:00 uur, Melkweg Expo
Vanuit Mexico kwam Alejandra Ortiz, schrijver, onderzoeker en activist, naar Nederland. Hier vraagt ze aandacht voor ongedocumenteerde vluchtelingen in ons land, en put daarbij uit haar eigen ervaringen als trans vrouw die zich in haar eigen land nooit volledig geaccepteerd heeft gevoeld. Aan haar optreden is een expositie gekoppeld die te zien is tot en met 21 juli.
Deep Inside: Disco and House Music as Gender Liberation – 22 juli, 17:00 uur, Equals
In 2013 bedacht Lynnée Denise de term DJ Scholarship om de zwarte queer-roots van housemuziek te verkennen. In deze lezing zal ze muziek, geluid en beeld gebruiken om het publiek langs een evolutie van dansmuziek van 1976-2022 te leiden en deze te verbinden met grotere bewegingen op het gebied van seksuele bevrijding. De titel van haar talk "Deep Inside" is geïnspireerd op een klassiek housenummer geproduceerd door Lil Louis Vega. Het is een typische queer-oproep tot actie op de dansvloer.
Film: Queer Japan, Trans Pride 2022 – 24 juli, 19:00 uur, Kriterion
Queer Currents organiseert een pre-pride filmfeest om de aanstaande Amsterdam Pride te vieren. Baanbrekende kunstenaars, activisten en gewone mensen uit het hele spectrum van gender en seksualiteit tarten sociale normen en durven een onconventioneel leven te leiden in deze caleidoscopische kijk op de lhbtq-cultuur in het hedendaagse Japan. Van glanzende Pride-parades tot speelse perverse undergroundfeesten, Queer Japan laat mensen zien die onconventionele levens leiden in het zonlicht, de schaduw en overal daartussenin.
Queering the City & Architecture by Cor Boots – fietstocht door Amsterdam Zuid – 29 juli, 13:00 uur
Cor Boots verzorgt verschillende fietstochten door de hoofdstad, waarbij hij wijst op onverwachte uitingen van diversiteit. Vorig jaar ging de tocht door Amsterdam-Noord, deze keer is Zuid aan de beurt. Boots fietst langs de Amsterdamse School-gebouwen van Berlage, langs de Griekse beginselen van de Olympische buurt en wat zou hij precies bedoelen met de ‘Rainbow Sky’? Verzamelen bij het beeld van Teun de Jager in het Rosarium, in het Vondelpark op 29 juli, iets voor 13:00 uur.
Agenda en tickets
Dit is slechts een kleine greep uit het omvangrijke programma. De complete agenda en verkoop van tickets vind je op QueerCurrents.com.
Hou voor updates ook de Facebookpagina van Queer Currents in de gaten.
Coverbeeld: Lynnée Denise / Instagram