Voor het gebruik van PrEP telde Nederland elk jaar duizend nieuwe hiv-besmettingen. Door PrEP is dat gedaald tot driehonderd. Apothekers komen nu in actie om PrEP voor veel meer mensen betaalbaar te maken, met als doel: nul nieuwe hiv-besmettingen in ons land.
Ruim drie jaar geleden sprak de Gezondheidsraad zich positief uit over het gebruik van pre-expositie profylaxe (PrEP), het medicijn ter voorkoming van nieuwe hiv-besmettingen. Als je iedere dag een tabletje PrEP slikt, dan kun je geen HIV oplopen. Vóór het gebruik van PrEP telde Nederland 1000 nieuwe HIV-besmettingen per jaar. Dat is door PrEP gedaald tot 300 per jaar.
Capaciteitsproblemen GGD beperkt de PrEP-zorg
PrEP wordt via verschillende GGD’en in Nederland praktisch gratis verstrekt, op een eigen bijdrage na van €7,50 per maand. Helaas kan bij de GGD niet iedereen meer terecht voor PrEP, in verband met een beperkt budget van PrEP-zorg door de overheid. De capaciteit van de GGD voor PrEP-zorg is daardoor beperkt, waardoor nog steeds mensen onnodig risico lopen op HIV.
Iedere nieuwe besmetting is nog steeds één te veel
PrEP is op recept verkrijgbaar in de apotheek. Het probleem is dat het medicijn niet wordt vergoed door zorgverzekeraars en het daardoor gemiddeld 25 euro per maand kost. Voor veel mensen is dat zeker tegenwoordig te duur. Om de noodzaak van de beschikbaarheid van PrEP te onderstrepen hebben de Amsterdamse apothekers Rosalie Zieck, Hans Smit en Laurens Maussen het initiatief genomen om de prijs van PrEP per 1 augustus te verlagen tot €7,50 per maand. Dat maakt de prijs van PrEP bij de GGD en bij de in HIV gespecialiseerde DC Apotheek Valeriusplein hetzelfde. Hiermee hopen de apothekers de urgentie van de beschikbaarheid van PrEP kracht bij te zetten, met als stip op de horizon: nul nieuwe HIV-besmettingen in Nederland.
DC Klinieken Lairesse en Amsterdam UMC
Apothekers Rosalie Zieck, Hans Smit en Laurens Maussen zijn de initiatiefnemers van DC Apotheek Valeriusplein, de in HIV gespecialiseerde apotheek in Amsterdam, die gevestigd is bij de HIV-dokters van DC Klinieken Lairesse en Amsterdam UMC.