Hoe kom je van een soa af en wat moet je doen als je onveilige seks hebt gehad? Jurre Geluk ontvangt gasten met vragen op het gebied van seks in het nieuwe BNNVARA-programma Sekskliniek. Is het dé opvolger van Seks met Angela? Wij vragen het de presentator.
Jurre Geluk ontvangt vanaf dinsdag 30 augustus gasten op zijn bank om vragen te beantwoorden over seks. Dat doet hij onder begeleiding van drie experts op het gebied van seks: huisarts Leroy, soa-arts Menne en sekscoach Inge. De mensen die langskomen krijgen een consult van de experts en worden geholpen met hun probleem op seksueel gebied.
Wat kunnen we van het programma verwachten?
“In dit programma gaan we het op een toegankelijke manier hebben over seks, liefde en je lijf. Daar praten mensen natuurlijk wel vaker over, maar zelden zonder er grappen over te maken. Daarnaast krijg je als kijker een kijkje achter de schermen in een behandelkamer. Dat helpt hopelijk dit soort onderwerpen nog meer te normaliseren. In de eerste aflevering komt Merel de kliniek binnen. Ze heeft een gevoelloze clitoris en wil weten waar het vandaan komt. Jamirho komt voor een soa-test. Hij doet het acht van de tien keer onveilig, want hij vindt condooms onpersoonlijk. Hetzelfde geldt voor Darby. Hij vindt het ook weer eens tijd om te testen na zoveel keer onveilige seks. Jason is in de kliniek met een vraag over zijn penis. Deze is bovengemiddeld groot en hij wil graag tips hoe hij hiermee om kan gaan. Met welke standjes komt hij bijvoorbeeld minder diep?”
Hoe belangrijk is het dat dit programma er anno 2022 komt?
“Tegenwoordig is alles wel online te vinden, maar het is soms lastig om bij de juiste informatie uit te komen. Daarom bespreken en beantwoorden we seksvragen op een rustige en duidelijke manier. We praten met jongeren over onderwerpen die normaal alleen binnen de muren van een kliniek besproken worden. Hopelijk nemen we daardoor ook bepaalde onzekerheden weg bij de kijker. In dit programma krijg je écht een inkijkje in een kliniek en hoe mensen geholpen worden. Dat is goed, want we zouden allemaal meer en open over vragen op het gebied van seks moeten praten met elkaar.”
Heb jij voor dit programma inspiratie opgedaan bij Angela Groothuizens Seks met Angela, dat in de jaren negentig werd uitgezonden?
“Nu moet ik zelf met de billen bloot: dat programma ken ik helemaal niet! Ik heb het opgezocht en het ziet er fantastisch uit. Het geeft een heel ontspannen vibe.
Sekskliniek ligt voor mij wel in lijn met mijn werk voor Spuiten en Slikken. Daar vinden we het ook belangrijk op een toegankelijke manier over seks te praten. Seks met Angela ga ik nu overigens compleet bingen, dat snap je wel.”
Je hebt de afgelopen jaren veel programma’s gemaakt over seksuele vrijheid. Wat is het belangrijkste dat je daarvan hebt geleerd?
“Dat we als samenleving nu pas lijken te ontdekken wat er allemaal mogelijk is en hoe leuk dat is. Er is steeds meer ruimte om te zijn wie je wilt zijn, te houden van wie je wilt houden en te doen waar je zin in hebt, bijvoorbeeld op het gebied van fetisjen. Dat zie ik als een enorme verrijking van het leven.”
Niets is taboe in jouw sekskliniek, maar sommige dingen kunnen wellicht wel té persoonlijk zijn. Wat is het meest bijzondere dat iemand jou heeft gevraagd via een DM?
“Vragen staat altijd vrij, vind ik. Ik krijg veel DM’s van mensen met vragen hoe ze uit de kast moeten komen of die een bepaalde fetisj hebben en zichzelf willen opgeven voor mijn andere programma Jurre’s Date. Het is heel fijn dat mensen dat durven te doen. Soms krijg ik een dickpick, maar die score valt eigenlijk tegen. Wel vroeg iemand vorige week of ik mijn schoenen aan hem wilde verkopen, maar dat voelde niet zo goed. Ik heb hem wel vriendelijk bedankt voor zijn interesse in mijn onwijs smerige schoenen!”
Sekskliniek is vanaf dinsdag 30 augustus om 21.15 te zien bij BNNVARA op NPO3.
Beeld: Tom Cornelissen