De derde Diversity Fashion Week Amsterdam liet van 28 t/m 30 oktober zien hoe een inclusieve modewereld eruitziet. “Kleding is een verlengstuk van je identiteit, maar helaas is veel kleding niet toegankelijk voor iedereen.”
Stichting Diversity Fashion Week werd in 2018 opgericht door Sensemielja Letitia Josefine Sumter. Sensemielja, die zelf werkt als internationaal model, werd en wordt tijdens haar carrière vaak geconfronteerd met een gebrek aan diversiteit. Vanuit daar ontstond de behoefte zelf te laten zien hoe het beter en inclusiever kan. Samen met haar partner Daisy van der Veen zet ze zich sindsdien in voor (jonge) creatives, ontwerpers en modellen met diverse afkomsten, genderidenteiten en -expressies, seksuele oriëntaties en lichaamstypen en voor modellen met een beperking.
ONBEKEND = ONBEMIND
“Onbekend maakt onbemind en daarom is het zo belangrijk om zoveel mogelijk soorten mensen te laten zien in de mode en media, en dan vooral eerlijk en gelijkwaardig’, aldus de organisatoren. “Zónder stempels, maar als mensen in hun eigen kracht. Zo kunnen we breken met stigmatisering en vooroordelen.”
KLEDING DIE UITSLUIT
Sensemielja en Daisy benadrukken hoe veel kleding niet toegankelijk is voor iedereen. “Neem bijvoorbeeld ‘huidkleurige’ kleding, vaak is die zachtroze, maar er zijn nog zoveel meer huidskleuren. En wat als je afhankelijk bent van een rolstoel? De broeken die nu in reguliere winkels verkrijgbaar liggen, zijn ontworpen voor een staande houding. Er zijn tal van voorbeelden te noemen van wijzen waarop kleding mensen op dagelijkse basis uitsluit.”
INCLUSION BY DESIGN
Tijdens de derde editie van de 3-daagse Diversity Fashion Week, onder meer ondersteund door PwC en de Amsterdam Fashion Academy, vonden meerdere runwayshows plaats met vernieuwende designs van internationale ontwerpers die allemaal werkten vanuit het motto “Inclusion by Design”. Bekijk hieronder de foto’s.
Coverbeeld: Model Jeanette Chedda in ontwerpen van Paulina's Friends. Beeld: Marcel Maximiliaan Schwab.