De Tweede Kamer trekt geld uit om de lhbtq-beweging in Centraal- en Oost-Europa en de Kaukasus te steunen. Dat is hard nodig, want in Hongarije is een anti-lhbtq-wet aangenomen en in Polen draagt de regerende partij actief bij aan een anti-lhbtq-klimaat.
Op 8 december stemde de Kamer voor een voorstel van Alexander Hammelburg (D66), Jan Klink (VVD), Tom van der Lee (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA). Het COC had op de steun aangedrongen.
Gevaarlijk klimaat
Hongarije nam vorig jaar, ondanks wereldwijd protest van o.a. het COC, een beruchte anti-lhbtq wet aan. Sinds 2020 is in Hongarije ook een wet van kracht die het voor transgender en intersekse personen onmogelijk maakt hun geslachtsregistratie te wijzigen.
Een Grondwetswijziging maakt adoptie door paren van gelijk geslacht onmogelijk. De Hongaarse premier Orbán en zijn regering dragen bij aan een gevaarlijk klimaat met stigmatiserende uitspraken over lhbtq personen.
Lhbtq-vrije zones
Ook in Polen dragen bewindslieden van de regerende PiS-partij actief bij aan een anti-lhbtq klimaat. Zo stelde de president dat lhbtq personen ‘geen mensen zijn, maar een ideologie’ en dat die ideologie gevaarlijker is dan het communisme.
Ongeveer honderd Poolse gemeenten riepen zich de afgelopen jaren uit tot lhbtq-vrije zone en er is wetgeving in de maak om adoptie door paren van gelijk geslacht te verbieden.
Geweld en discriminatie
In Oost-Europa verslechtert de situatie van lhbtq personen al langer. In Rusland is sinds 2013 een anti-lhbtq wet van kracht die volop wordt toegepast en recent nog is aangescherpt. Geweld en discriminatie tegen de lhbtq-gemeenschap neemt sindsdien sterk toe.
In de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië zijn meer dan honderd homoseksuele mannen de afgelopen jaren gevangengezet, gemarteld of vermoord. De ontwikkelingen in Rusland hebben een negatief effect gehad in omliggende landen, zoals Witrusland, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan.
Regenboogakkoord
De inval van Rusland in Oekraïne heeft de positie van de lhbtq beweging in de regio verder verzwakt. In COC’s Regenboogakkoord beloofden tien politieke partijen meer steun voor de beweging in deze regio.
Met het voorstel van D66, VVD, GroenLinks en PvdA komen partijen die belofte na. Alleen PVV, Forum, JA21, SGP, groep Van Haga en Omtzigt stemden tégen.
Bron: COC Nederland / Coverbeeld: Istock