De vier stellen willen dat het Hooggerechtshof de wet wijzigt of dusdanig interpreteert dat een huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht wordt toegestaan. Een maand geleden maakten de eerste twee stellen de gang naar het Hof. De hoogste rechtbank oordeelde daarop dat er genoeg grond was om de zaak door te zetten. Nog eens twee stellen besloten daarop aan te haken.

Geen gelijke rechten

Het is nog maar vier jaar geleden dat het Hooggerechtshof een streep haalde door een eeuwenoude wet die seks tussen mensen man hetzelfde geslacht strafbaar stelde. Dat was in 2018 een historische uitspraak en een overwinning voor de lhbtq-gemeenschap in India, waar bijna 1,4 miljard mensen wonen. Sindsdien ontbreekt het nog wel aan gelijke rechten voor lbhtq’s.

NOS-correspondent Aletta André ziet dat er de afgelopen jaren veel ontwikkeling is geweest, maar dat het lastig is om te zeggen of er sprake is van acceptatie. Steeds meer kleinere steden organiseren Pride-bijeenkomsten, maar hierbij ligt de nadruk wel op protest voor gelijke rechten. Desondanks verwacht zij dat het Hooggerechtshof in het voordeel van de homostellen oordeelt. “Maar je weet natuurlijk nooit.”

Mijlpaal

Jayna Kothari van het Centre for Law and Policy Research verwacht dat de kwestie in een stroomversnelling zal komen, nu het Hooggerechtshof de zaak in behandeling heeft genomen. “Een beslissing over het huwelijk in de nabije toekomst is onvermijdelijk. Dat wordt een mijlpaal.”

De regering van premier Narendra Modi is tegen de openstelling van het huwelijk. Woordvoerders van de rechts-conservatieve regering hebben laten weten dat ze de uitspraak van het Hooggerechtshof zullen respecteren.

Coverbeeld: Istock