Ik ben Levi is de titel van een film over de coming-out van een scholier met die naam. De film is gemaakt door Beer en Jelle en is tijdens Paarse Vrijdag vertoond op scholen in het oosten van het land. Aan Winq vertellen ze over de totstandkoming van de film en de eerste reacties van scholieren die Ik ben Levi hebben bekeken.
Vrijdag 9 december was het Paarse Vrijdag. Veel scholen in Gelderland hebben die dag acties georganiseerd en de korte film Ik ben Levi vertoond. Die gaat over de coming-out van een scholier, nu eens niet vanuit een stads perspectief maar vanuit een personage dat in een dorp woont.
De film is verder opgenomen in de voorlichting voor scholen van COC Twente-Achterhoek en door het bedrijf Violet, Diversity and Inclusion. Ik ben Levi is een project van Beer (19) en Jelle Kleinhesselink (25), die de film ook zullen insturen voor de Roze Filmdagen, GoShort en andere filmfestivals. In 2023 is de film als voorfilm bij filmhuizen in heel Nederland.
Aan Winq vertellen Beer Swildens en Jelle over de totstandkoming van het project. Ook hoofdrolspeler Quinten Verschure komt aan het woord.
Hoe is het idee voor de film Ik Ben Levi tot stand gekomen?
Jelle: “Al een aantal jaar ben ik bezig met de thematiek rondom de lhbtiqa+ emancipatie in Nederland. Zo’n anderhalf jaar geleden bedacht ik me om er een nieuwe korte film over te maken. Ik merkte dat er al veel films waren, maar dat die voornamelijk vanuit een stads perspectief verteld werden. Mijn wens was om een film te maken met dit thema vanuit een dorps perspectief. Hoe kan een jongere zichzelf zijn in een kleinere omgeving met veel sociale controle? Met die vraag zijn we gaan schrijven en is de film tot stand gekomen.”
Vraag voor hoofdrolspeler Quinten: de film staat dicht bij jou, hoe was het om hieraan mee te werken?
“Toen ik hoorde dat ik de rol van Levi mocht gaan spelen was ik mega enthousiast. De film heeft een bijzonder thema waar ik graag aan mee werkte. Hoewel Levi een hele andere coming-out heeft dan ikzelf, heb ik wel mijn eigen verhaal gebruikt om mij beter te kunnen inleven in het personage Levi. Op de set waren alleen maar mensen die zich echt volledig inzetten voor dit project. De sfeer was hierdoor heel erg fijn! Ik hoop dat de film net zo goed ontvangen wordt als hoeveel liefde er in deze film gestoken is!”
Wat hebben jullie gedaan tijdens Paarse Vrijdag?
Beer: “Naast de film hebben we ook een campagne en een lesbrief gemaakt. Alle aspecten van het project gaan over hoe je ‘jezelf kan zijn’. Afgelopen vrijdag 9 december was het Paarse Vrijdag en in de week voorafgaand van die dag is de film vertoond op verschillende scholen. Wij zijn met posters, banners en een frame langs deze scholen gegaan om in gesprek te gaan met leerlingen en aandacht te vragen voor het thema. Veel leerlingen wilden graag op de foto met ons frame. We waren blij verrast door de vele paarse kleding en kleurrijke versiersels op de scholen!”
Wat waren de reacties van de leerlingen op de film?
Beer: “Twee verliefde jongens op een scherm wekt nog altijd reacties op. Soms wat ongemak, soms juist heel positief. Tijdens bepaalde scènes zie je sommige leerlingen wel wat schuiven op hun stoel of er floept eens een opmerking uit. Gelukkig maar, want beiden dingen geven aanleiding tot een interessant gesprek.”
Jelle: “We krijgen veel de vraag; ‘Is dit nou echt nog nodig?’ Ons vaste antwoord is altijd ‘ja’. We leggen uit dat leerlingen soms bang zijn om voor hun geaardheid uit te komen op school. Ook vertellen we dat sommige leerlingen herkenning nodig hebben om te ontdekken wie of wat ze zijn.”
En wat gaan jullie in de nabije toekomst doen met dit project?
Beer: “Dit project is gemaakt in opdracht van Provincie Gelderland. Om die reden hebben we ons eerst op deze regio gefocust. Zichtbaarheid van het thema in bijvoorbeeld de Achterhoek kwam erg gelegen.
Vanaf 2023 willen we het project verder gaan verspreiden in Nederland, maar wel telkens met lokale partners. Het is een precair onderwerp en daarom moet je zorgen voor goede samenwerkingen. Gelukkig doen we dat met o.a. het COC, de GGD en jongerenorganisaties. De film gaat ingestuurd worden naar filmfestivals en wordt in verschillende talen ondertiteld. Klaar om de wijde wereld in te trekken.”
Meer weten over Ik ben Levi?
Kijk op de website IkBenCampagne.nl.