Het is in Suriname nog altijd niet mogelijk om te trouwen voor gays. En voorlopig blijft dat ook zo, blijkt uit een nieuwe toetsing van het Constitutioneel Hof. Twee mannen die al 34 jaar samen zijn, hadden een verzoek ingediend om hun huwelijk ook te laten gelden in Suriname. Dat is nu dus afgewezen.
Het Constitutioneel Hof van de Republiek Suriname heeft op dinsdag 31 januari een toetsing gedaan aan de Grondwet, betreffende artikel 80 van het Burgerlijk Wetboek (80 BW). Dit artikel gaat over de hoedanigheden en voorwaarden om een huwelijk aan te kunnen gaan.
Recht op non-discriminatie
Naast het verzoek om die toetsing is er ook een verzoekschrift ingediend door twee mannen die in het buitenland (Argentinië) zijn getrouwd, maar geen toegang heeft tot de huwelijksrechten in Suriname, zoals getrouwde heterokoppels.
Twee advocaten deden het verzoek namens twee mannen die al 34 jaar een relatie hebben. De twee zeggen dat ze ondanks hun recht op non-discriminatie en op de eerbiediging van hun privéleven van hun familie en gezinsleven, door 80 BW worden belet in het volwaardig beleven van hun rechten. Hun wens en het voornemen om ook in Suriname getrouwd te zijn en een gezin te stichten of te vormen, wordt belemmerd door dit artikel 80.
Alleen tussen man en vrouw
De bestaande huwelijkswetgeving in Suriname wordt door het Constitutioneel Hof uitgelegd als een bepaling waarbij een huwelijk alleen tussen een man en een vrouw kan worden gesloten. Ten aanzien van de rechten van lhbtq’s bestaat op dit moment geen mogelijkheid aan te gaan. Vooralsnog ontbreekt specifieke wetgeving en de bestaande huwelijkswetgeving dient te worden aangevuld.
Het Hof concludeert dat de erkenning van de rechten van lhbtq’s ‘bezig zijn te evolueren’. “Derhalve kan gesteld worden dat deze rechten langzaam aandacht krijgen in de samenleving.” Maar vooralsnog zal het in het buitenland gesloten huwelijk van de twee mannen nog niet worden erkend, omdat het momenteel niet in strijd is met de Grondwet.
Bron: Waterkant.net / Coverbeeld: iStock