Khalil (36) uit Libanon is nu drie jaar in Nederland. Voor de serie Een tweede vaderland vertelt hij hoe hij hier een bestaan heeft opgebouwd.
“Ik kwam naar Nederland vanwege mijn seksuele oriëntatie. De normen en waarden in Tripoli [plaats in noordwesten van Libanon – red.] zijn zeer traditioneel, waardoor het voor mij moeilijk was mijn leven te leiden zoals ik wil.
Op economisch en financieel vlak had ik het goed in Libanon; toen ik hier aankwam had ik ineens niets meer. Dat was in het begin een dusdanige worsteling voor me dat ik nauwelijks herinneringen heb aan de eerste paar maanden dat ik hier was.
Op een gegeven moment besloot ik: ik ben naar Nederland gekomen om te overleven, niet om weg te kwijnen. Toen begon ik met het opbouwen van een sociaal netwerk. Ik maakte vrienden en iemand was zelfs zo vrijgevig om de reiskosten naar m’n opleiding te vergoeden. Zodra het kon, begon ik te zoeken naar werk. Ik heb ontzettend veel sollicitatiegesprekken gedaan en werd meer dan 60 keer afgewezen. Ik kreeg vaak het gevoel dat ik alleen werd uitgenodigd zodat het bedrijf kon afvinken dat ze ook iets aan diversiteit hadden gedaan.
“Waar ik op m’n werk in Libanon altijd verborg dat ik op mannen val, hoeft dat op mijn nieuwe werk niet meer”
Via de gemeente werd ik gekoppeld aan een jobhunter en zo kwam ik bij een hotel terecht. Daar werkte ik als receptionist, maar na een paar maanden kreeg ik een baan aangeboden bij International Accord, een organisatie die de veiligheid in kledingfabrieken in Azië verbetert. Mijn werkgever gaf me direct het gevoel dat hij potentie in me ziet.
Waar ik op m’n werk in Libanon altijd verborg dat ik op mannen val, hoeft dat op mijn nieuwe werk niet meer. Dat heeft eraan bijgedragen dat ik mezelf veel meer heb kunnen ontwikkelen, ik werd veel productiever. Ik leerde meer over mezelf maar ook over de Nederlandse cultuur, en de normen en waarden die hier gelden.
Samen met m’n vriend ben ik @KhalilovYusif begonnen, een startup die creatieve concepten maakt aan de hand van bloemen. Dat begint nu echt te lopen, we hebben al meer dan 42 duizend volgers op Instagram.
Beeld: Armando Branco / grooming: Emma Blok