In een tweedelige documentaire verdiept regisseur Michael Ogden zich in de wijze waarop de Britse pers omging met de gedwongen coming-out van George Michael. Centraal staat de kwestie uit 1998, waarbij de zanger door een agent in de val was gelokt in een openbaar toilet in Los Angeles. Hij werd daarna gearresteerd vanwege ‘het uitvoeren van een onzedelijke daad’.

Veroordelend

Aan PinkNews vertelt Ogden: “Het is echt vreselijk om te zien op welke manier erover werd geschreven, heel veroordelend. En dat komt allemaal omdat George zijn penis liet zien in een openbaar toilet. Dat vond ik belachelijk.”

Maar ook daarvoor kreeg George Michael regelmatig vragen over zijn seksuele voorkeuren. In George Michael: Outed laten queer artiesten als Will Young en Olly Alexander zien dat Michael een lichtend voorbeeld voor ze is geweest en het pad voor ze heeft gebaand.

Na zijn arrestatie kwam George Michael met de track ‘Outside’, waarin hij te zien was in een politieuniform, zoende met een agent en iedereen opriep ‘naar buiten te gaan’, oftewel: het was zijn ultieme coming-outsong.

Aanklacht

De documentaire is tevens een aanklacht tegen de roekeloosheid waarmee de Britse pers bekende mensen afslachtte in de jaren tachtig en negentig, toen het stigma rond hiv en aids op zijn hoogtepunt was.

Ogden interviewde andere homoseksuele mannen die in de media verschenen, evenals voormalige tabloidjournalisten die berichten over de arrestatie van Michael alsof het zijn zoveelste seksschandaal was.

Schandelijke daad

Ogden vertelt: “De houding richting mensen met hiv en aids was ronduit gewelddadig was. Ik stelde me voor hoe het was om in die tijd gay te zijn. Het zou voelen alsof je continu in een oorlog was verwikkeld omdat je hele wezen in twijfel wordt getrokken.”

Hij kijkt ook naar de taal die destijds werd gebruikt. “Homo zijn werd gezien als een schandelijke daad. Altijd was er een moreel oordeel over homo’s tijdens de aidscrisis.”

Niet veel veranderd

Voor Ogden is er sinds het einde van de jaren negentig niet veel veranderd als het gaat over de manier waarop de Britse pers lbhtq beroemdheden behandelt. Ook legt hij een verband tussen de morele paniek rond queer mensen in de jaren negentig en transgender personen nu.

“Onze film is geen film over levens van transgender personen, maar in zekere zin een film over alle queer leven. We waren ons hiervan bewust en wilden ervoor zorgen dat je niet het gevoel hebt dat dit slechts geschiedenis is, maar eigenlijk een les voor nu.”

Trailer

De Britse zender Channel 4 zendt George Michael: Outed deze week uit. Hopelijk is de documentaire binnenkort ook in ons land te zien. Bekijk hier de trailer.