De president van Oeganda staat op het punt een nieuwe anti-lhbtq-wet te ondertekenen waarmee voorlichting voorlichting en levensreddende hiv-zorg aan lhbtq’s illegaal en strafbaar wordt. Het Aidsfonds is een petitie gestart. Spreek je uit!
De nieuwe Oegandese wet zorgt er niet alleen voor dat lhbtq’s straks een gevangenisstraf of zelfs de doodstraf boven het hoofd hangt, alleen vanwege hun seksuele identiteit. Maar dat is niet alles: de wet zorgt ook voor een explosie aan hiv-infecties, stelt het Aidsfonds.
“We zien in landen met anti-lhbtq-wetgeving dat het aantal homomannen met hiv vijf keer hoger is dan in landen zonder zulke wetten. Mensen durven zich niet te laten testen uit angst voor de doodstraf of om hun familie in gevaar te brengen.”
Hulpverleners lopen gevaar
De hulpverleners van het Aidsfonds in Oeganda die lhbtq’s met hiv ondersteunen, zijn straks verplicht om aangifte te doen als ze het vermoeden hebben met iemand in aanraking te zijn geweest die lbhtq is. Doen ze dit niet, dan riskeren ze een gevangenisstraf van zes maanden.
Ook buiten Oeganda hebben deze ontwikkelingen impact. In Kenia, Tanzania en Burundi is vergelijkbare wetgeving in de maak. De lhbtq-gemeenschap en partners van het Aidsfonds hebben daar nu vaker te maken met geweld en politie-invallen.
Iedereen heeft recht op zorg
Politieke druk blijft hard nodig. Daarom wil het Aidsfonds iedereen vragen de Nederlandse overheid aan te moedigen om zich uit te blijven spreken tegen deze wetten en vóór het recht op zorg voor iedereen.
Daarom is het Aidsfonds een petitie gestart. De handtekeningen zullen ze aanbieden aan minister Schreinemacher van Ontwikkelingssamenwerking.
Ja, ik teken
Spreek je uit en teken hier de petitie.