Of je nou vluchteling, expat, arbeidsmigrant, statushouder of internationale student bent: het is niet altijd duidelijk hoe je je weg kunt vinden als trans persoon in Nederland. Daarom is er nu een nieuwe WhatsApplijn, genaamd de Trans in Advice Line.
Would you like to read this article in Englisch, French of Spanish? Please visit Transgendernetwerk.nl.
Voor transgender mensen die nog niet zo lang in Nederland zijn is er een nieuwe WhatsApplijn. Hier kan iedereen laagdrempelig terecht met vragen over de zorg, discriminatie, regelzaken en ontmoeting.
Een lijn voor alle vragen
Of je nou vluchteling, expat, arbeidsmigrant, statushouder of internationale student bent: het is niet altijd duidelijk hoe je je weg kunt vinden als trans persoon in Nederland. Hoe werkt het zorgsysteem? Waar kun je terecht als je bent gediscrimineerd? Hoe pas je je geslachtsregistratie aan? En waar vind je gelijkgestemden?
Met deze en andere vragen kun je vanaf 20 april terecht bij de Trans in NL advice line van Transgender Netwerk. Je stuurt een appje naar 020-2446558 en op werkdagen ontvang je binnen 24 uur antwoord. Je kunt je vragen stellen in het Nederlands, Engels, Spaans of Frans.
Informatielijn
Initiatiefnemers van Trans in NL advice line zijn Samira Hakim en Alejandra Ortiz. “We kwamen regelmatig in asielzoekerscentra waar we met trans personen spraken,” vertelt Hakim. Soms was dat op uitnodiging van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, soms op eigen initiatief.
“We merkten dat trans asielzoekers niet altijd weten wat hun rechten zijn, terwijl ze wel tegen veel problemen oplopen. Bijvoorbeeld omdat ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.”
Een lijn voor iedereen
Zo ontstond het idee om een informatielijn te openen specifiek voor trans mensen die nog niet zo lang in Nederland zijn. Behalve asielzoekers wil de lijn ook expats, arbeidsmigranten en internationale studenten op weg helpen.
“Ook zíj weten vaak niet hoe de zorg in Nederland werkt of waar je juridische hulp kunt vinden. Daarnaast zijn mensen soms geïsoleerd en hebben ze gewoon behoefte aan contact met andere trans personen. Ook daar geven we tips over.”
Ervaringsdeskundigen
Hakim en Ortiz vinden het belangrijk dat zij als ervaringsdeskundigen trans mensen te woord staan. “Het helpt toch als je weet dat iemand vergelijkbare ervaringen heeft gehad.”
Transgender Netwerk is een belangenorganisatie voor genderdiverse mensen in Nederland. Behalve een algemene informatielijn, beheert Transgender Netwerk ook een telefoon- en chatlijn speciaal voor jongeren, Genderpraatjes.
Meertalige WhatsApplijn
“We worden altijd goed gevonden door Nederlandstalige mensen, en sinds we Genderpraatjes hebben ook door jongeren,” zegt Hakim. “Maar als je geen Nederlands spreekt en geen idee hebt waar je moet beginnen, dan helpt het dat er een meertalige WhatsApplijn is waar je laagdrempelig met je vraag terechtkunt.”
Coverbeeld: UnSplash