De Winq Ally Award gaat naar presentator Arjen Lubach. In zijn programma’s behandelt hij op een doorwrochte manier, met humor, kwesties die de community aangaan, zoals de ophef rond de nieuwe Transgenderwet. Daarmee ontkracht hij schadelijke misinformatie.
Humor is een krachtig wapen. Dat weet presentator, schrijver en cabaretier Arjen Lubach als geen ander. In zijn tv-programma’s zet hij complexe actuele kwesties uiteen op een even grappige als verhelderende manier. Regelmatig behandelt hij onderwerpen die de lhbtq-gemeenschap aangaan. Dat is niet alleen prettig, maar – met een platform zo groot als dat van hem – ook nog eens buitengewoon effectief.
Saai & solidair
Een goede bondgenoot is volgens Arjen als een goede politicus: saai. Hoor je hem wel, dan heeft-ie waarschijnlijk iets fout gedaan. Hoor je hem niet, dan verstaat-ie zijn vak. Hij twijfelde dan ook kort of hij deze award in ontvangst moest nemen. Voor Arjen voelt zijn solidariteit met de lhbtq-gemeenschap namelijk als iets vanzelfsprekends. Sterker nog: volgens hem zou het dat voor iedereen moeten zijn. Precies dat maakt hem een goede bondgenoot.
Satire over onrecht
Vermoedelijk is Arjens platform zo groot omdat hij en zijn redactie verhalen maken die in eerste instantie grappig zijn. Maar satire gaat verder dan alleen grapjes maken. Het zegt iets over waar je je druk om maakt, waar je boos over wordt in de wereld. De kern van Arjens satire gaat altijd over onrecht waar mensen niets aan kunnen doen. Zoals discriminatie gerelateerd aan gender en geaardheid, zaken zijn die je simpelweg meekrijgt bij je geboorte, maar die in deze wereld tot heel veel onrecht leiden.
Arjen is als een soort grote broer, die probeert te zorgen dat pestkoppen zich gedeisd houden – of die hen zelfs tot nieuwe inzichten brengt.
Misinformatie bestrijden
Het afgelopen jaar maakte Arjen en zijn redactie onder meer krachtige items over de ophef rond de nieuwe ‘Transgenderwet’, bedoeld om de emancipatie van trans personen te bevorderen, en over de One Love-band, waarmee voetballers hun solidariteit met de lhbtq-gemeenschap konden uitdrukken. Daarmee ontkrachtte hij kwalijke misinformatie en maakte hij een duidelijk statement. Altijd met enige ironie, maar tegelijkertijd bloedserieus.
Kastanjes
Op het feit dat hij zijn opleiding niet heeft afgemaakt na, is Arjen een klassieke ‘zevenvinker’. Door die privileges houdt hij energie over. Het mooie is dat hij beseft dat hij die kan gebruiken om kastanjes uit het vuur te halen voor gemarginaliseerde groepen, zoals onze community. Daarmee vangt hij klappen op, maar omdat die hem niet raken op een persoonlijk niveau, doen ze net iets minder pijn. Arjen is als een soort grote broer, die probeert te zorgen dat pestkoppen zich gedeisd houden – of die hen zelfs tot nieuwe inzichten brengt. Zo houden wij energie over voor leukere dingen.
Winq Ally Award
De strijd voor gelijke rechten wordt draaglijker – en effectiever – met sterke bondgenoten. De Winq Ally Award is voor een persoon die níét tot de lhbtq-gemeenschap behoort, maar zich daar wél keihard voor inzet.
Beeld: Dario & Misja
Video: Roy Schepers en Emma Pot
Visagie: Clayton Leslie
Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Hivos, Hooghoudt, Mini, PwC en United Airlines.