De Japanse premier Fumio Kishida heeft gezegd dat het verbod op de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht niet discriminerend is voor de lhbtq-gemeenschap in zijn land. Daar denken de autoriteiten van het district Nagoya anders over. De rechter heeft op 30 mei geoordeeld dat het verbod in strijd is met de grondwet. Hiermee is Nagoya het tweede district dat het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen wil toestaan.

Oppositie wil huwelijk

Het oordeel is verwelkomd door activisten en demonstranten buiten het gerechtsgebouw. De Japanse oppositie eist bij monde van de Constitutionele Democratische Partij (CDP) al enige tijd om wetgeving waarin het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht wordt gelegaliseerd. Japan is het enige G7-land waarin dit nog niet het geval is.

De leidinggevende advocaat die betrokken is bij deze zaak, Yoko Mizushima, zei na afloop tegen journalisten: “Dit redt ons van de pijnlijke uitspraak van vorig jaar, toen werd gezegd dat er niets mis is met het verbod. Hierdoor heeft de regering heel wat mensen verdriet gedaan.”

Rechtszaak

Mizushima referereert aan een rechtszaak van vorig jaar juni in Osaka, toen een rechter oordeelde dat een verbod op het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht niet ongrondwettelijk was. In november volgde een zaak in het district van Tokio, die tot een soortgelijke uitspraak leidde. Daarbij werd wel opgeroepen om beleid in te voeren waarbij de rechten van gay koppels worden gewaarborgd.

Hoewel de premier tegen de openstelling van het huwelijk is, denkt de Japanse bevolking daar anders over. Volgens een onderzoek van Ipsos ondersteunt 69 procent van de burgers het legaliseren van het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen. 68 procent vindt ook dat gay koppels het recht hebben om een kind te adopteren.

Bron: Pinknews / Coverbeeld: iStock