Travel

5x roze openluchtmuseum

29 augustus 2023, Roel Janssen, 2 minuten

In onze nieuwe rubriek Roze Reuzen eren we in Winq Magazine mensen die een belangrijke rol vervulden in de geschiedenis van de lhbtq-beweging. Daarom dit keer vijf bestemmingen waar je letterlijk en figuurlijk door de roze geschiedenis loopt.

1) Gelijke rechten voor iedereen
Buenos Aires, Argentinië

Na een veertien uur durend debat werd Argentinië in 2010 het eerste Zuid-Amerikaanse land met gelijke huwelijksrechten. Dat was niet mogelijk geweest zonder het werk van Carlos Jáuregui een halve eeuw eerder. De activist startte in 1984 La Comunidad Homosexual Argentina, een organisatie die zich inspant voor gelijke rechten voor homo’s. Ook was hij betrokken bij de eerste pride door de straten van Buenos Aires in 1992 met 300 bezoekers. Later heeft hij daar postuum een queer award voor ontvangen en werd er zowel een plein als metrostation naar hem vernoemd. Tegenwoordig komen er ruim 100.000 bezoekers naar Buenos Aires tijdens pride, iets waar Jáuregui vast heel erg trots op zou zijn.

2) What happens in Berlin...
Berlijn, Duitsland

…stays in Berlin. En dat was al zo in het Berlijn van voor de Tweede Wereldoorlog. Een vrijplaats voor queers uit heel Europa. Er waren queerbars, queerfeesten en zelfs een jaarlijkse missverkiezing voor dragqueens in homobar Eldorado. Een iconische plek waar toeristen van over de hele wereld een bezoek aan brachten en waar het elke avond feest was. De bar bestaat niet meer: in de tijd van de nazi’s werd alles wat ook maar een roze tintje had verboden en bestraft. Toch zijn op de plek waar de bar zich ooit bevond, het Nollendorfplatz, gelukkig veel andere trotse queerbars, musea, winkels en clubs verrezen.

Homobar Eldorado
Queer nachtleven Berlijn: homobar Eldorado.

3) De dandy van Londen
Londen, Engeland / Parijs, Frankrijk

Hij was even geliefd als verguisd. Het leven van Oscar Wilde leest als een boek. De stijlvolle schrijver en dichter stond bekend als dandy en leefde een excentriek leven in Londen. Hij ontmoette in 1891 de beeldschone Lord Alfred Douglas, met wie hij een jarenlange relatie kreeg, een powerkoppel avant la lettre. Slechts vier jaar later beschuldigde zijn schoonvader hem van sodomie en werd hij veroordeeld tot twee jaar in eenzame opsluiting. Wilde raakte ook zijn auteursrechten kwijt en stierf later in Frankrijk in bittere armoede. In Londen kun je nog steeds Oscar Wilde-routes volgen langs belangrijke plekken waar hij geleefd heeft. In Parijs vind je zijn graf, op de beroemde begraafplaats Père Lachaise.

Oscar Wilde met Alfred Douglas.
Oscar Wilde met Alfred Douglas.

4) Romeinse orgies
Pompeï, Italië

Je kijkt je ogen uit tijdens een bezoek aan Pompeï, Italië. Op de fresco’s in Lupanar, een bordeel in de verwoeste stad, zie je mannen die seks hebben met mannen, vrouwen en met alles en iedereen tegelijkertijd. Van de tientallen seksueel getinte afbeeldingen zijn er drie homo-erotisch. Niet zo vreemd, in het Oude Rome was homoseksualiteit geen groot taboe. Keizer Nero zou zelfs twee mannen met elkaar gehuwd hebben, voordat dat in het jaar 342 verboden werd. En als je dan toch in de regio bent, bezoek dan ook het Nationale Archeologisch Museum van Napels om nog veel meer over de geschiedenis van Pompeï te leren.

Pompei homo-erotische afbeelding
Een van de drie homo-erotische afbeeldingen.

5) Queer legerkorps
Athene, Griekenland

Tot 1951 overtraden mannen die seks hadden met mannen in Griekenland de wet. Hoe anders was dit 450 jaar voor Christus. Het was toen niet strafbaar, maar wel gebonden aan bepaalde regels: de oudere man moest de dominante zijn en diende de jongere man het een en ander te leren. Rond datzelfde jaar vochten Griekse staten als Sparta, Athene en Thebe elkaar de tent uit. Die laatste staat had een elitekorps met een bijzonder verhaal: het bestond uit mannen die relaties met elkaar hadden. Een waar homokorps, dus. Ze zouden zichzelf hebben verkleed als vrouwen om de vijand te slim af te zijn en werden opgeleid om te kunnen dansen, zingen en poëzie voor te dragen.

Gezicht op de Akropolis van Athene.
Gezicht op de Akropolis van Athene. Beeld: Constantinos Kollias.
Artikelen in dezelfde serie - Queer history

René Klijn (1962-1993) hielp het taboe op aids te doorbreken

Lydia la Rivière-Zijdel maakte de Gay Games van 1998 de meest inclusieve tot dan toe

“Vermoorde homo's hoeven geen krans”

Het bizarre verhaal achter de campagne ‘Draag een scheenbeschermer, stop aids’

Queer geschiedenis: het einde van 248bis

Waar komt de betekenis van het woord ‘gay’ vandaan?

Mieke Martelhoff stopte na 37 jaar met de Vivelavie

Stop de heksenjacht: de eerste Nederlandse Pride

Hoe een uiltje vele gays van de tralies redde

De ver’gay’ten films van de afgelopen jaren

50 jaar Downtown: de allereerste openlijke gaybar in Amsterdam

Altijd leuk: een geschiedenislesje LHBTQ – in een geinig filmpje

100 jaar gay in Rotterdam

De geschiedenis van 50 jaar Pride gevat in 50 queer songs

De geschiedenis van de Amsterdamse Pride

De geschiedenis van de Amsterdamse Pride

De geschiedenis van de Amsterdamse Pride

Een blik op de transgender-geschiedenis van Nederland

Zo maakte Nederland kennis met aids

“We wilden vertellen dat het oké was om homoseksueel te zijn”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau