Eclectisch maximalisme

Binnenkijken in het jaren 70-appartement van Jeroen en Martijn

Vintage & popart

18 september 2023, Matthijs van Els, 5 minuten

More is more in het Velpse jaren 70-appartement van Jeroen Smale (51) en Martijn Rusink (45). “Het mag in Nederland allemaal wel iets spannender. Gewoon jezelf zijn, ook in je interieur.”

Projectadviseur Jeroen en bibliothecaris en energetisch behandelaar Martijn ontmoetten elkaar tien jaar geleden via datingplatform GayRomeo [nu PlanetRomeo – red.]. Ze lieten er geen gras over groeien. Martijn: “Ik was bewust twee jaar vrijgezel en toen zag ik Jeroen voorbijkomen. Ik wilde niet te veel chatten en meteen een drankje doen. We spraken af en het was direct raak.” In eerste instantie probeerde hij nog een beetje rustig aan te doen, maar Jeroen bleef maar appen. Jeroen: “Ik kwam net uit een relatie en wilde me niet gelijk in een nieuwe storten, maar wat doe je als je iemand tegenkomt die zó leuk is? Die wil je niet laten gaan.” Een paar weken later kregen ze verkering.

Achterhoekse rust en humor

Naast de fysieke aantrekkingskracht vonden de twee rust en humor bij elkaar. Martijn: “Ik ben impulsief en kan alle kanten op schieten. Jeroen is veel kalmer; door hem heb ik een bepaalde rust gevonden.” Jeroen: “Ik kan ontzettend lachen met Martijn, hij heeft soms harde humor. We kunnen alles bespreken met elkaar, niks is taboe, dat vind ik heel belangrijk.

In de tien jaar dat we samenzijn, hebben we veel meegemaakt. We hebben allebei een burn-out gehad en die periode zijn we samen goed doorgekomen. Ik vind het fijn dat Martijn het gelijk doorheeft als ik niet lekker in mijn vel zit. Waarschijnlijk komt dat door zijn hoogsensitiviteit.”

Jeroens fotomuur in de eetkamer viert iconen als Janet Jackson, Aretha Franklin en Grace Jones.
Jeroens fotomuur in de eetkamer viert iconen als Janet Jackson, Aretha Franklin en Grace Jones.

Iets wat hen naar eigen zeggen allebei typeert, is hun Achterhoekse nuchterheid. Jeroen groeide op in de buurt van Zutphen, Martijn in Aalten. Martijns tip voor iedereen is om dingen los te laten. Martijn: “Ik wist altijd wel dat het goed kwam tussen ons. Dat vertrouwen was er en dat had ik nooit eerder bij iemand gevoeld.” Inmiddels zijn de twee gelukkig getrouwd.

“Less is a bore”

Na twee jaar pendelen tussen elkaars woningen, viel hun oog op een pas gerenoveerd koopappartement uit 1972 – “hetzelfde mooie bouwjaar als Jeroen”, aldus Martijn. Het huis stond op slechts een paar honderd meter afstand van Jeroens huurappartement in Velp destijds. Martijn: “We zijn zelf niet meer piepjong, maar we wonen hier wel een beetje tussen de bejaarden. Wij vinden dat wel prettig, het is lekker rustig. Ook vielen we direct voor het licht en de ruimte. We hoefden enkel de muren te verven en gordijnen te kopen. De basis was al goed.”

Het duurde niet lang voordat het stel die basis wist om te toveren tot hún huis vol eigenheid. Jeroen: “Ons interieur is het tegenovergestelde van minimalisme. Is maximalisme een woord?” Martijn: “Ik denk dat het eclectisch is. Er staat van alles, maar het is wel in balans. We hebben er bijvoorbeeld bewust voor gekozen om vitrage op te hangen. We richten ons erg op het huis en niet op wat daarbuiten gebeurt. Eigenlijk zijn we aan het cocoonen.”

Werkkamer met fotolijsten
Werkkamer waar Jeroen zijn liefde voor verzamelde fotolijsten ongelimiteerd kan (en mag) botvieren.
Print van Belgische studio Stoutpoep
Print van het Belgische studio Stoutpoep zijn een van Jeroens favorieten in huis.
Paars plafond in de gang
Het paarse plafond was een experiment, met succes.

Vintage kasten vormen de basis van het interieur. Jeroen: “Die vinden we gewoon allebei mooi. Daaromheen is ons interieur een combinatie van popart en geometrische prints.” Popcultuur uit de jaren tachtig en negentig – de tijd waarin ze opgroeiden – wordt door het hele appartement gevierd en geëerd. Jeroen: “Ik ben heel erg fan van ABBA, Martijn van Barbra Streisand. Verder kom je in ons huis The Golden Girls en Debbie Harry tegen, veel Andy Warhol-prints, werk van Roy Lichtenstein en stapels koffietafelboeken. Overal zit wel een verhaal achter.”

Verzamelaars

Het interieur is nooit af. Martijn: “We proberen van alles en als het niet werkt, hangen we weer iets anders op.” Jeroen: “Eigenlijk zijn we hoarders.” Daar blijkt geen woord aan gelogen wanneer we een blik mogen werpen in een kast die normaliter voor de buitenwereld gesloten blijft. Achter de twee deuren gaat een museum aan kunstige objecten schuil waarmee de mannen wijzigingen kunnen aanbrengen in hun interieur. Martijn: “We kunnen goed afstand doen van dingen, maar we willen ook niet alles kwijt. Dus dan gaan we passen en meten. Als er een kast komt op een plek waar nu lijsten hangen, wil Jeroen die het liefst verplaatsen, waar ik ze juist liever wegdoe. Soms moet ik hem een beetje afremmen.”

Jeroen en Martijn verzamelen aanwinsten het liefst via vrienden of bevriende kunstenaars. Martijn: “Je krijgt iets unieks en je steunt iemand die het zelf heeft ontworpen. Dat vind ik belangrijk.” Jeroen: “Ik volg op Instagram veel illustrators die hun werk online verkopen en dat hoeft ook helemaal niet duur te zijn.”

Gele stoel en houten kast.
Het vilten beertje werd op huwelijksreis in München gekocht.

Interieur Pride

Een sobere woning is voor de mannen een no-go. Jeroen: “Ons motto is: als wij er maar blij van worden. Daar gaat het om. Wij denken nu niet meer na over wat een ander ervan vindt.” Martijn: “Ik vind dat het in Nederland allemaal wel iets spannender mag. Durf jezelf te laten zien via je inrichting. Je moet doen wat jíj mooi vindt. Gewoon jezelf zijn, ook in je interieur.”

Tekst: Matthijs van Els | beeld: Caroline Martinot | styling: Sharon Roest

Artikelen in dezelfde serie - Binnenkijken

Binnenkijken bij Rob en Hans in een jaren 90-pand

Dit is de woning van designexpert Jerry en vriend Ritesh

Binnenkijken in de woning van interieurfotograaf Roel Marius Brouwer

Binnenkijken bij Dick Mulders: “Mijn huis is mijn visitekaartje”

Binnenkijken in de negentiende-eeuwse boerderij van Wim en Arnold in de Algarve

Binnenkijken in het huis van plant daddy Nik Leenders

Binnenkijken bij Bram en Willem in Loon op Zand

Binnenkijken in het botanische paradijs van Sam en Marcel

“Op mijn 21e was ik vrij zeker dat ik een oude, alleenstaande nicht met twintig katten zou worden”

“We zijn hier echt naar de straat gaan leven”

“Ieder weekend voelt hier als een kleine vakantie”

“Een goudvis, dat zie ik nog wel zitten. Lekker kneuterig”

“De energie stroomt letterlijk door ons huis”

“O, vind je dit een weelderig interieur?”

Een oase van rust in Amsterdam

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau