Aangezien transgender mannen zich als ‘geboren vrouw’ zich volgens de regels in principe mogen aanmelden voor de Miss Italië-verkiezing, maken de meer dan honderd transgender mannen hiermee een duidelijk statement: met het uitsluiten van transgender vrouwen ontken je dat ze bestaan.

Transfoob

Een van de transgender mannen die zich heeft aangemeld, is de Italiaanse schrijver Elia Bonci (27), die aan de krant La Repubblica vertelt dat de zaak zo aan zijn hart gaat dat hij zijn ‘dode naam’ heeft gebruikt op het inschrijfformulier. Volgens hem zijn de regels dat alleen ‘geboren vrouwen’ mogen meedoen aan de Miss Italië-verkiezing transfoob en wil hij een punt maken.

Ook als Bonci daar zelf onder lijdt. “Het deed me pijn om de vrouwelijke naam in te vullen die ik bij mijn geboorte kreeg. Maar we kunnen niet alleen vechten voor wat ons direct aangaat. Daarom heb ik ervoor gekozen om samen met trans vrouwen te vechten.”

Publiciteitsactie

Patrizia Mirigliani is beschermvrouwe van Miss Italië. Zij laat weten dat zich eerder twee transgender hebben aangemeld en zijn afgewezen. Het is niet helemaal duidelijk of dat geldt voor de verkiezing van dit jaar of van een eerder jaar. Mirigliani noemde de verkiezing van Rikkie Kolle tot Miss Nederland een ‘publiciteitsactie’.

Op zich is zij niet tegen deelname van trans vrouwen aan een missverkiezing, als het maar niet is om een statement te maken. “Ik zeg alleen dat dingen stap voor stap moeten gaan, Italië is een delicaat en bijzonder land.”

Onbegrijpelijk

Elia Bonci vindt dit onbegrijpelijk. “Miss Italië is niet zomaar een schoonheidswedstrijd, het maakt deel uit van de culturele geschiedenis van het land. Trans vrouwen uitsluiten betekent automatisch hen uitsluiten van de geschiedenis. Doen alsof ze niet bestaan.”

Bron: AD / Coverbeeld: Rikkie Kollé (rechts op de foto) wint Miss Nederland-verkiezing.