Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat Günther Krappenhöft een wereldberoemde influencer is met 176.000 volgers op Instagram. Hij wordt omschreven als ‘gay hipster grandpa’ en stijlicoon, maar zelf vindt hij het belangrijk om een boodschap over te brengen: “Ook als je ouder wordt, kun je nog steeds van het leven en de liefde genieten.”
Günther Krappenhöft is bijna tachtig jaar en tot een jaar of acht geleden had hij niet eens een smartphone. Nu heeft hij 176.000 volgers op Instagram en deelt hij foto’s met uitvoerige bijschriften waarin hij zijn volgers oproept om jezelf te zijn.
Krappenhöft heeft sinds kort een eigen Wikipedia-pagina, waarop hij simpelweg wordt omschreven als stijlicoon. Elders krijgt hij de term ‘gay hipster grandpa’ gemunt. Maar de bejaarde inwoner van Berlijn is meer dan dat: hij post kleurrijke foto’s van zichzelf met bijschriften waarin hij laat weten dat je nog steeds van het leven en de liefde kunt genieten als je ouder wordt, en dat het cool is om ouder te zijn.
Sei einfach Du
Aan zijn volgers laat Krappenhöft weten dat hij zich niet kleedt voor speciale gelegenheden. “Op mijn leeftijd heb ik een ander perspectief op het leven. Ik dof me niet op voor een bijzondere avond, maar zie er gewoon altijd zo uit.”
Inmiddels is er ook een boek verschenen dat Krappenhöft heeft geschreven. Het heet Sei einfach Du (wees gewoon jezelf) en gaat over de waarde van individualiteit. “Of dat nu gaat over de wijze waarop je je kleedt of wie je liefhebt, ik zeg altijd: wees jezelf. Alle anderen bestaan al, jij bent je eigen origineel.”
Berlijns stijlicoon
Dat Krappenhöft is uitgegroeid tot Berlijns stijlicoon, komt door een fotograaf die hem kiekte terwijl hij stond te wachten op de metro bij Kottbusser Tor, in de wijk Kreuzberg. Die foto ging de wereld rond en Krappenhöft raakte bekend als ‘Berlijns oudste hipster’ of ‘hipster grandpa’.
Daarna vroeg het Japanse modemerk United Arrows hem mee te lopen in een modeshow. “Ik was niet altijd geïnteresseerd in mode, maar met mijn kleding liet ik mijn persoonlijkheid, emoties en stemmingen zien.”
Toevalligheden
Het leven van Krappenhöft hangt van dergelijke toevalligheden aan elkaar. Als klein jongetje groeide hij op in het noorden van Duitsland, op het platteland. Hij wilde naar New York door als kok te gaan werken op de Hamburg America Line, maar werd opgehouden in Berlijn, waar hij nooit meer wegging. “De feesten gingen dag en nacht door, 24 uur achter elkaar, en dan met name in de queer scene.”
Toch ontkende hij zijn homoseksualiteit toen hij op 29-jarige met een vrouw trouwde en niet lang daarna vader werd. “Maar toen kwam iemand op mijn pad die m’n hele leven overhoop gooide.” Hij heeft daar geen spijt van, ‘maar het was een pijnlijk proces’.
Schwule Väter
De relatie met zijn ex-vrouw bleef goed en hij voedde zijn dochter tijdelijk alleen op. Dit leidde ertoe dat hij een supportgroep oprichtte met de naam Schwule Väter (gay vaders), om anderen bij te staan die in hetzelfde schuitje zaten.
Een volgende wending volgde toen Krappenhöft door twee jonge meiden werd gevraagd of hij meewilde naar Berghain, de Berlijnse nachtclub met het beruchte deurbeleid. “Dit was een openbaring. Ik danste daar acht uur achter elkaar en nooit eerder heb ik me zo vrij en blij gevoeld.”
Toekomstplannen
Sindsdien is Krappenhöft een graag geziene gast in het Berlijnse uitgaansleven. Of hij verder nog plannen heeft? Daar weigert hij antwoord op te geven. “Elke dag leef ik een nieuw leven en ik denk niet aan de toekomst – wat op mijn leeftijd natuurlijk slim is.”
Bron: LGBT Nation