In Maleisië zijn de zes Swatch Pride-horloges in regenboogkleuren verboden omdat deze volgens de overheid ‘schadelijk zijn voor de moraal’ in het land. Wie toch zo’n horloge draagt, hangt een boete van bijna 4.000 euro boven het hoofd én een gevangenisstraf van drie jaar.
CNN meldt dat iedereen die een Swatch Pride-horloge draagt, verkoopt, importeert of distribueert, niet alleen wordt bestraft met een boete van bijna 4.000 euro, maar ook met een gevangenisstraf van drie jaar.
Schadelijk voor moraal en nationaal belang
“De producten van Swatch zijn verboden omdat ze schadelijk of mogelijk schadelijk zijn voor de moraal, het algemeen belang en het nationale belang omdat ze lhbtq-gemeenschap promoten, ondersteunen en normaliseren. Die gemeenschap wordt niet geaccepteerd door het grote publiek in Maleisië”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring op donderdag 10 augustus.
Homoseksualiteit is illegaal in Maleisië en homoseks wordt bestraft met boetes en gevangenisstraffen tot 20 jaar. Het is ook een van de dertien landen wereldwijd die de genderexpressie van transgenders expliciet strafbaar stelt. Dit jaar rangschikte de Global Trans Rights Index Maleisië als het op één na slechtste land ter wereld op het gebied van transrechten, na Guyana.
Invallen bij Swatch-winkels
De beslissing komt nadat elf Swatch-winkels in Maleisië in mei door de autoriteiten waren overvallen vanwege het tonen van ‘lbhtq-symbolen’ op producten, waarbij naar verluidt voor 14.000 dollar (ongeveer € 122.700) aan voorraad in beslag werd genomen.
Swatch Malaysia heeft naar verluidt het Hooggerechtshof ingeschakeld om de invallen aan te vechten. In mei gaf CEO van Swatch Group Nick Hayek een reactie op de invallen in de Swatch-winkels en zei dat het merk ‘sterk betwist dat de Pride-collectie schadelijk zou kunnen zijn’.
Regenboog
“We betwisten sterk dat onze collectie horloges met regenboogkleuren en een boodschap van vrede en liefde schadelijk kan zijn voor wie dan ook”, aldus Hayek. “Integendeel, Swatch geeft altijd een positieve boodschap. Dit heeft niets met politiek te maken.” Hij besloot: “We vragen ons af hoe de overheid de vele prachtige natuurlijke regenbogen die duizenden keren per jaar in de lucht van Maleisië verschijnen, in beslag zal nemen.”